Brottsplats Sörmland

Sändningsschema hösten 2006

Pr 1 Flinkmordet i Eskilstuna

Börje-Carlsson-kriminalinspektör-radiointervju-reporter-kerstin-svenson.jpg Under hösten ska kriminalpolis Börje Carlsson och vår reporter Kerstin Svenson gräva i både uppklarade och ouppklarade fall i serien Brottsplats Sörmland. Vi kommer att få en inblick i hur polisen arbetar för att klara upp dom brott som begås i länet. Eskilstunas mest omfattande polisutredning handlar om mordet på Göran Flink som inträffade den 22 maj 1993. Genom det här trapphuset lämnade mördaren brottsplatsen. Spåren slutar vid Sveavägen 9. Börje Carlsson hoppas att fallet ska lösas trots att det gått så många år. Finns det något vittne som vet mer än vad som framkommit i utredningen?

– Den muntliga bevisningen är viktig, därför ska man ställa upp och vittna, säger Layla Bagge, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Eskilstuna.

 

Pr 2 Ett mystiskt försvinnande.

Börje-Carlsson-kriminalinspektör-anna-försvinner-radiointervju-reporter-kerstin-svenson.jpg Kriminalpolis Börje Carlsson kikar in i huset där änkefrun Anna Carlsson bodde. En novemberkväll 1960 försvann hon spårlöst. Den här kvällen gick hon sin vanliga tur till bondgården 900 meter från bostaden för att hämta sin mjölk. Sedan dess är hon borta.

– Om det är ett brott så är det preskriberat, säger Börje Carlsson som ändå har gott hopp om att hitta en lösning på detta omtalade försvinnande. Hans sista hopp står till att leta med hjälp av en kriminalsökhund. I programmet möter vi polis och hundförare Jürgen Klöve, ägare till den engelska Springerspanieln Bubba som är en av åtta kriminalsökhundar i landet.

Jürgen-Klöve-polis-anna-försvinner-radiointervju-reporter-kerstin-svenson.jpg

Det har spekulerats i att Anna blivit påkörd av några unga beväringar som samma kväll hon försvann övade mörkerkörning och att de skulle ha grävt ner hennes kropp någonstans på Vansö. Hör om det mystiska försvinnandet i Brottsplats Sörmland.

 

 

 

 

 

Pr 3 Mord på eskilstunaflicka

börje-carlsson-kriminalpolis-anna-mördad-radiointervju-reporter-kerstin-svenson.jpg Den 5 juni 1992 mördades 18-åriga Anna Jensen. Anna hade satt in en annons i en lokaltidning där hon sökte sommarjobb. En man som kallade sig Tomas hade erbjudit henne att få klippa gräset vid hans sommarstuga.

– På den här stenen satt mannen och väntade på Anna. Han hade helt andra avsikter än det jobb Anna hoppats på, berättar kriminalpolis Börje Carlsson.

Mannen mördade Anna och när föräldrarna saknade sin dotter anmälde de henne försvunnen hos polisen. I Brottsplats Sörmland får vi veta hur polisen arbetade för att hitta mördaren. Det här är ett fall som har berört Börje Carlsson mycket.

– Anna var en ung flicka med framtiden för sig. För mig är det ofattbart hur någon kan utföra ett så brutalt mord.

svante-petersson-radiointervju-reporter-kerstin-svenson.jpg

För att kunna hantera vardagen som polis får Börje och hans kollegor handledning av psykolog Svante Peterström. En gång i månaden träffas de och pratar i grupp om möten med förövare och brottsoffer.

 

 

 

Pr 4 En pojke försvinner

I mars 1974 försvann 13-årige Pauli Virtanen från Logarn strax utanför Strängnäs. Han råkade i bråk med sin pappa och lämnade det fritidshus som familjen besökte. När polisen fick larm om hans försvinnande påbörjades ett massivt.

– Pauli kan ha tagit sig över isen här vid Säbyviken här även om den på sina håll var svag, berättar kriminalpolis Börje Carlsson.

Lasse Werner har tio års erfarenhet som kriminalreporter på Eskilstuna Kuriren. När Pauli försvann arbetade han vid Strängnäs Tidning och fick skriva om det mystiska försvinnandet. Än idag har han svårt att släppa det olösta fallet.

 

Pr 5 Hjert och Tector

En minnessten och ett kors visar var ingenjör Upmark och kusken Gustav Larsson mördades en augustinatt 1874. Det var de båda männen Hjert och Tektor som hade planerat ett postdiligensrån i Navesta norr om Malmköping. Det var drömmen om Amerika som hägrade. Planen var att de skulle råna, skjuta och lämna landet. Men något gick snett, det var inte postdiligensen som kom utan Upmark med kusk. Båda dessa avled av skotten. Efter en tid fångades Hjert och Tektor in. De dömdes båda till döden och avrättades på olika platser, men vid samma tid 18 maj 1876. Detta var de sista offentliga avrättningarna i Sverige. Kriminalpolis Börje Carlsson berättar mer om det mycket uppmärksammade brottet.

 

 

 

Pr 6 Det stora postbilsrånet

Den 29 juni 1993 inträffade ett välplanerat värdetransportrån utanför Eskilstuna. Chaufför Stefan Larsson hade lämnat postens huvudkontor exakt klockan 13.30. Med en stor summa pengar körde han mot Riksbanken i Västerås. Vid Gröndal blev han stoppad av en svart Ford Scorpio.

– En pistol riktades mot mitt huvud, jag tänkte aldrig på pengarna utan bestämde mig för att göra som rånarna sa.

  Kriminalpolis Börje Carlsson var spaningsledare vid det aktuella rånet. I veckans Brottsplats Sörmland har han och Kerstin Svenson tagit sig till Gubbudden utanför Strängnäs där rånarna lämnade den flyktbåt de använde för att transportera bytet.
 

 

 

Pr 7 Om trafficing

De här lådorna innehåller material på 6000 sidor om Sörmlands mest omfattande traffickingbrott, det handlar om sexslavhandel.

– 2004 blev en kvinna från Rumänien hitlurad via Internet, hon blev lovad arbete av ett par bosatta i Katrineholm. Men i stället för arbete tvingades hon sälja sin kropp. Under ett års tid spanade polisen på paret, berättar P-O Frisk chef för grova brottsroteln i Nyköping och Katrineholm.

Carmen Lundgren är auktoriserad tolk. Under förhören och rättegången som följde fick hon gå in och tolka. Hon är ett viktigt språkverktyg för att kommunikationen ska fungera. I Brottsplats Sörmland hör du om hennes yrke och om fallet som slutade med fängelse för de båda misstänkta.

 

 

Pr 8 Mord och rån 

Den 14 november 2001 fick polisen i Sörmland ett larm om en död man i en lägenhet i Katrineholm. Strax innan begicks ett bankrån i Östergötland. Det skulle visa sig att det var samma gärningsman som genomförde båda brotten. P-O Frisk, chef för grova brottsroteln i Nyköping och Katrineholm berättar i Brottsplats Sörmland om hur utredningen gick till och hur man lyckades fälla mannen för båda brotten. Han fick ett fängelsestraff på tio år för rån och dråp. Vi hör även vice chefsåklagare Layla Bagge vid åklagarkammaren i Eskilstuna förklara skillnaden mellan mord och dråp.

 

Pr 9 Sexuella övergrepp

I ett förhörsrum i polishuset i Eskilstuna träffar Kerstin Svenson kriminalinspektör Lena Forsén-Ahlin. Hon har 10 års erfarenhet av att förhöra barn som utsatts för sexuella övergrepp.

– Det kan vara svårt att höra små barn, man måste anpassa frågorna till barnets ålder och inte ställa ledande frågor, berättar Lena.

Monica Dahlström Lannes är fd polis med lång erfarenhet av sexualbrott mot barn. Idag föreläser hon om barn som utsatts för övergrepp och hon har även skrivit boken Mot dessa våra minsta.

– Den som arbetar med barn har en ovillkorlig skyldighet att anmäla om det finns minsta misstanke att ett barn utsätts för sexuella övergrepp. Då ska socialtjänsten starta upp en utredning, säger Monica.

Som privatperson anser hon att man har ett moraliskt ansvar att anmäla om ett barn utsätts för övergrepp.

 

Pr 10 Skelettfynd i Katrineholm

1994 hittade sprang en orienterare på ett kranium vid Lilla Eksjön i Hälleforsnäs. Fyndet rapporterades till polisen som utförde en undersökning av platsen. Där hittades flera benrester, bla en underkäke och ett vadben. Med hjälp av bl a en osteolog, dvs benexpert kunde man konstatera att det troligtvis rörde sig om en ung man med ett nordeuropeiskt ursprung. På platsen fann polisen även en ryggsäck, några verktyg och en kaffekopp.

–  Om det rör sig om ett mord så är fallet preskriberat, men vi är naturligtvis fortfarande intresserade av att hitta en lösning på skelettgåtan, säger Bengt Jansson som vid den aktuella tidpunkten var spaningschef.

Hans Granberg arbetar vid tekniska roteln i Sörmland, han berättar hur polisen arbetar med DNA-teknik för att kunna identifiera en person. Den tekniken kunde tyvärr inte användas vid undersökningen av skelettet i Hälleforsnäs.

 

 

Pr 11  Försäkringsbedrägerier då och nu

Under sent 1800-tal försäkrade en fabrikör i Eskilstuna sina anställda och allra helst dom som redan hade det illa ställt med hälsan. Stadsläkare Pallin utfärdade friskintyg, sen fick dessa anställda de hårdaste och mest utsatta arbetsuppgifterna. Om allt gick som det var tänkt avled dom och fabrikören kunde kvittera ut försäkringspengarna.

Till slut uppdagades bedrägeriet och efter en rättegång visade det sig att fabrikören hade kunnat kvittera ut en ansenlig summa pengar på var och en som fallit ifrån. Hör Börje Carlsson berätta om försäkringsbedrägerierna som kom att bli riksintressanta.

 

Pr 12 Mattmordet i Katrineholm

Den 20 april 1998 larmades brandkåren till Fredsgatan i Katrineholm. I ett källarförråd brann en rulle med mattor. Man hittade en död kropp inrullad i mattorna. Kriminalpolis Börje Carlsson från Eskilstuna blev inblandad i den omfattande utredningen. Kroppen fördes till rättsläkare Jan Lindberg i Nyköping, han kunde fastställa dödsorsaken. Det skulle visa sig att vissa hedersrelaterade orsaker låg bakom brottet. Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet blev inkopplad i fallet.

 

Pr 13 Grönstamordet

Den 10 augusti 1930 påträffades Edvard Andersson död i Grönstaskogen utanför Eskilstuna. Misstankarna föll på hans hustru Maria och hennes bror Amandus. Båda blev häktade men så småningom släppta i brist på bevis. Edvard hade blivit skjuten i nacken men även fått skallen krossad av en 18 kg tung sten. Hör Börje Carlsson berätta om mordet på Edvard som är det hittills enda preskriberade fallet i Eskilstunapolisens historia. Stenen som dödade Edvard finns i dag att beskåda vid polisens museum i Eskilstuna.

 
 

Pr 14 Bankrån i Vingåker

Den 25 augusti 1995 klockan 10.09 gick larmet vid Sparbanken i Vingåker. Tre rånare fanns på plats med skarpladdade vapen. Ett skott avlossades inne i banklokalen och flera personer skadades av splitter. Rånarnas byte blev drygt två miljoner kronor.

– Det här var det mest välplanerade och grova rån som jag har varit med om, säger kriminalinspektör Hans Toftelid, chef för utredningsenheten vid polisen i Katrineholm.

Den 30 november, två månader efter Vingåkersrånet, greps rånarna i en lägenhet i Aspudden i Stockholm.

Hans Kindahl marknadsansvarig vid Eskilstuna Rekarne Sparbank, berättar hur banken arbetar med krishantering för den personal som blivit utsatta för rån

 

Pr 15 Dödskjutning på E20

Det var fyra dagar innan jul och på spaningsroteln i Eskilstuna förberedde man sig för en efterlängtad julledighet. Det bjöds på alkoholfri glögg och pepparkakor. Klockan 14.00 fick man ett larm om en dödsskjutning strax intill E20 utanför Eskilstuna. En man, på väg hem från Stockholm, hade gjort en hastig omkörning förbi en SAAB. I den bilen satt två män, sedan  tidigare kända av polisen. Dom ville att föraren i den andra bilen skulle stanna, vilket han också gjorde. Det slutade med ett skott i pannan från nära håll.

– Det var precis här, säger Börje Carlsson som jobbade på krim den här dagen, den 20 december 1991. Männen greps efter några dagar. Han som höll i vapnet dömdes till ett års fängelse, men åklagaren överklagade domen och i hovrätten dömdes han till två års fängelse. I Brottsplats Sörmland hör vi även trafikpolischef Inge Carreman.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pr 16 Brottsplats under året som gått…

Brottsplats Sörmland är serien där Kerstin Svenson gör en tillbakablick på brott begångna genom tiderna här i Sörmland. I säsongens sista program tar hon oss tillbaka till år 1874 då Hjert och Tektor skulle råna en postdiligens vid Navesta. Det misslyckades och istället sköts två personer till döds. De båda herrarna fångades in och dömdes till döden genom avrättning. Ett brott där den skyldige fortfarande går fri är det mycket omskrivna Flinkmordet i Eskilstuna. En man hittades brutalt mördad i sin lägenhet och kriminalpolis Börje Carlsson hoppas fortfarande efter 12 år att mördaren ska hittas för att anhöriga ska få en chans att lägga brottet bakom sig. I detta sista program för året hör vi även anhöriga till den kvinna som försvann från Vansö 1960. De lever fortfarande med frågan om vad som hände henne. Ett barnbarn berättar i brottsplats Sörmland.

Sändningsschema våren 2007

Pr 17  Volvohärvan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pr 18 Bankrån i Eskilstuna, året var 1973

 Den 29 maj 1973 försökte två män råna Sörmlands sparbank i korsningen Västergatan- Gränsgatan i Eskilstuna. De inväntade personalen och först på plats var en 18-årig flicka, anställd som städerska i banken. De tvingade henne att låsa upp dörren och släppa in dom. Hon blev fasttejpad vid en stol. Ytterligare en anställd vid banken, en vaktmästare kom in i lokalen. En av rånarna sköt tre skott i lokalen. Vaktmästaren träffades i bröstet och avled senare. Rånarna avvek snabbt från platsen utan något byte.

– Här i Eskilstunaån kastade rånarna vapnet efter flykten från banken, berättar Leif Söderberg som då var kriminalinspektör och kom att ingå i den yttre spaningsgruppen.

Först på plats efter rånet var dåvarande pressfotografen vid Eskilstuna Kuriren, Ingvar Carmhed. Han tog en dramatisk bild av den skjutne vaktmästaren och den fasttejpade städerskan. Bilden publicerades dagen efter. Rånarna greps vid 16-tiden samma dag i en fastighet på Sundbyvägen inte långt från banken. Vid förhör erkände rånarna. Huvudmannen dömdes till 12 års fängelse, det då längsta straff som tingsrätten i Eskilstuna utdömt, den andre fick 5 års fängelse. Eftersom båda männen var finländska medborgare dömdes de till livstids utvisning.

 
 

Pr 19 Gnestamord gav tre livstidsdomar

Till den här lägenheten i Gnesta kallades polisen i början av juli 2005. En anhörig hade anmält innehavaren av lägenheten som saknad. När polisen kom till platsen och öppnade dörren hittades en död man i badkaret. Vid den tekniska undersökningen fann man blodspår under mattorna i lägenheten.

– Den tekniska undersökningen visade att den 23 februari var det troliga morddatumet, berättar Krister Stecksén, kriminalinspektör vid Länspolisen i Sörmland.

Polisen förhörde människor som fanns i den döde mannens bekantskapskrets och slutligen föll misstankarna på en rysk kvinna som han haft ett förhållande med. Så småningom anhölls och dömdes tre personer för mord. Det här är ett unikt fall, det första i Sörmland där alla inblandade dömdes till livstids fängelse.

Pr 20 Utpressning

Om du och din familj vill leva länge till så är det bäst att du lyder mina order. Jag vill ha fem miljoner kronor. Så var texten formulerad i det utpressningsbrev som en förmögen Sörmlandskvinna tog emot på hösten 1990. Den 4 oktober, exakt klockan 22.30 skulle pengarna placeras vid entrédörren till Klosters kyrka mitt i centrala Eskilstuna. Hon anmälde händelsen till polisen. Börje Carlsson blev utsedd till spaningsledare. Han placerade ut en mängd poliser runt kyrkan den aktuella kvällen. En kvinnlig polis fick klä sig som den förmögna kvinnan och köra hennes bil till platsen. Strax efter den utsatta tiden kom en man släntrande genom Stadsparken mot kyrkan, han hade siktet inställt på paketet.

Pr 21 Securitasbrott

I augusti 1997 får polisen information om att det bedrivs en omfattande stöldverksamhet i Eskilstuna, den misstänkte är anställd vid bevakningsföretaget Securitas. Kriminalpolis Börje Carlsson blir ansvarig för utredningen.

– Här vid Coop Forums lastkaj filmade man hur väktaren gjorde sig skyldig till flera stölder. Efter ett par dagar gjordes en oanmäld husrannsakan hemma hos den anställde och där hittades en stor mängd stöldgods, berättar Börje Carlsson.

Det ska snart visa sig att det är flera anställda som är inblandade i stölderna. Vi hör även chefsåklagaren vid Åklagarkammaren i Eskilstuna, Ulf Stålhane.

 

 

 

 

 

Pr 22 Oxelösundsmord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pr 23 Utlämningsärenden Skavsta flygplats

Anders Ersson är en av fem poliser som arbetar vi gränspolisens verkställighetsavdelning  vid Skavsta flygplats strax utanför Nyköping. Här verkställer man de beslut om utvisning eller avvisning som Migrationsverket beslutat om.

– Det är noggranna säkerhetskontroller vid flygplatsen där vi använder oss av röntgenutrustning och kroppsvisitering. Flygkaptenen kan neka en person att följa med om den är motsträvig och kanske måste bäras ombord, säger Anders Ersson.

I Brottsplats Sörmland berättar han om en transport av ett albanskt par som sökt asyl i Frankrike. De fick avslag och tog sig istället till Sverige. Migrationsverket beslutade om avvisning och det blev en våldsam resa tillbaka till Frankrike.

 

Pr 24 Helanderaffären

Den 12 december 1952 utnämndes Dick Helander, född i Nyköpings västra församling, av regeringen till biskop i Strängnäs. Kort därefter ställdes han inför rätta för ärekränkning. Helander skulle ha skrivit anonyma brev, där övriga kandidater i biskopsvalet förtalades. Han dömdes till avsättning från biskopsämbetet. Efter resning kvarstod visserligen domen om ärekränkning, men den avsatte Dick Helander tillerkändes av Svea hovrätt såväl biskopslön som pension. Var han skyldig eller inte? I Brottsplats Sörmland beskriver fd kriminalpolisen Börje Carlsson mystiken runt gamla skrivmaskiner, fingeravtryck och ett språkbruk som starkt kunde knytas till den misstänkta gärningsmannen. Vi hör också Maria Allen, docent vid Uppsala universitet. Hon beskriver den DNA-analys man gjort som bevisar att det inte var Dick Helander som klistrade igen kuverten innehållande de anonyma breven.

 

Pr 25 Poliser som begår brott

Under 2006 anmäldes 173 polisanställda för brott i tjänst, av dom gick 47 gick vidare till förundersökning, 6 delgavs misstanke om brott. Ett fall gick vidare till personalansvarsnämnden men avskrevs där. Karl Holm är myndighetsjurist vid polisen i Sörmlands län, han berättar i programmet hur polisen arbetar med interutredningar när poliser har blivit anmälda för brott. Börje Carlsson har under sina år som polis blivit anmäld ett par gånger, om det berättar han i Brottsplats Sörmland.

 

Pr 26 Bedrägeri- och häleribrott

– Det är ofta mycket betydelsefullt för den som sitter frihetsberövad att få träffa sin advokat, säger Kerstin Henriksson som är brottsmålsadvokat. Hon sitter ofta med sina klienter under förhören i polishuset. Advokaten måste inta en passiv roll, men ibland kan hon få ställa frågor under förhör.

I Brottsplats Sörmland minns Börje Carlsson en man som under 1980-talet satt häktad för en mängd bedrägeri- och häleribrott. Under tre månader satt han i ständiga förhör.

– Han hade ett sagolikt minne och berättade detaljerat om all brottslig verksamhet som han hade på sitt samvete. Det starkaste minnet var när hans flickvän gjorde ett besök i häktet och det smusslades med en liten papperslapp, berättar Börje. I Brottsplats Sörmland får du veta vad det stod på den.

 

Pr 27 Omfattande narkotikafynd

Den 15 mars 1993 grävde polisen under några dagar upp 10 kg amfetamin strax intill ett torp i södra Sörmland. Under åtta månader hade man spanat på en liga som man misstänkte hade tagit mottagit amfetamin gömt i lastbilsdäck från en stor leverantör i Holland. Kriminalpolis Bertil Mauritz pekar ut platsen där man fällde en mängd träd och där en grävmaskin gick fram i sitt sökande. Det här var det dittills största knarktillslaget i länet som då betingade ett värde av flera miljoner kronor på gatan.

 

Pr 28 Om barnpornografi

Christer Carlsson utreder barnpornografibrott på grova brottsroteln som lyder under länskriminalavdelningen i Sörmland. Han granskar bilder och filmer av barn som har beslagtagits i datorer. Om materialet väcker ett sexuellt intresse hos betraktaren klassas det som barnpornografi och  kan ge böter eller fängelse i upp till sex år.

– Att inneha barnpornografiska bilder är ett brott, säger Christer Carlsson. Jag trodde i min enfald att det fanns få såna här fall i länet, men vi har många som ligger på IT-enheten i väntan på utredning.

Ett av Sveriges största beslag av barnpornografi upptäcktes i Nyköping i januari i år, där pågår just nu en omfattande utredning.

 

Pr 29 Polismord i Nyköping

 

 

 

 

 

 

 

 

Pr 30 Skottdrama i rådhuset i Nyköping

Måndagen den 16 mars 1936 inträffar ett fruktansvärt skottdrama i Rådhuset i Nyköping. Klockan tio på förmiddagen rusar en man vid namn Willén in i rådhussalen mitt under ett skilsmässomål. I händerna håller han två pistoler. Blixtsnabbt skjuter han ett femtontal skott, två män i salen dödas. Därefter skjuter Willén sig själv. I Brottsplats Sörmland berättar fd kriminalkommissarie Ronny Sagebrand om varför dödskjutningen inträffade. Än idag finns två skotthål att beskåda från den mörka dagen i staden Nyköpings rättshistoria.

 

Pr 31 Dubbelmord på Hedlandet

För snart 21 år sedan gjorde ett par på promenad vid Hedlandets naturreservat utanför Eskilstuna en fruktansvärd upptäckt. De hittade två döda kroppar dumpade i skogen. Polis larmades till platsen och vid närmare undersökning skulle det visa sig att det döda paret, Ibrahim och Bafreen Fatha hade blivit svårt torterade, dödade och slutligen uttransporterade till det ensligt belägna skogspartiet.

– Familjen angav politiska motiv till det inträffade, men snart nog förstod man att det måste finnas andra motiv, berättar fd kriminalpolis Börje Carlsson.

I förhören har det framkommit att föräldrarna ogillade äktenskapet mellan Ibrahim och Bafreen. Polisen vet att paret inte har bragts om livet där de hittades utan misstankar finns att de mördats i en lägenhet i Eskilstuna. Polisen har använt sig av DNA-teknik, men Börje Carlsson kan inte gå in på några genetiska bevis. Just nu pågår en förundersökning där åklagaren ska plocka fram fler fakta för att slutligen avgöra om åtal ska väckas mot några misstänkta.

Pr 32 Hedersrelaterat våld

I januari 1989 påträffade polisen en 16-årig flicka död i en lägenhet i Eskilstuna. Den äldste sonen i familjen hade strypt sin syster. Hon hade haft ett förhållande med en pojke som familjen inte accepterade. Det skulle visa sig att det låg ett hedersmotiv bakom brottet. I början av år 2000 hittades ytterligare en ung flicka död i ett bostadsområde strax utanför Eskilstuna.

– Polisen spekulerade länge i om det handlade om ett hedersrelaterat brott, säger Börje Carlsson. Han menar att polisen borde ha kartlagt ärendet bättre än vad man gjorde.

En projektgrupp inom åklagarmyndigheten i Sverige har på uppdrag av regeringen tagit fram en handbok om Hedersrelaterat våld där Bo Lagerkvist, kriminalinspektör vid Eskilstunapolisen har fått representera Rikspolisstyrelsen. Han har mångårig erfarenhet av den här formen av brott och berättar vilket stöd handboken kan ge när polis och åklagare utreder hedersbrott.

 
 

Pr 33 Oxelösundsmord 1971

Den 17 april 1971 inträffade ett morddrama på krogen Malmen i Oxelösund. Två män i 50-årsåldern, båda födda i Finland, talade om gamla krigsminnen då en av dem  plötsligt drog fram en fiskekniv och stack den i magen på den andre. Ronny Sagebrand hade vid tiden för dådet arbetat fem år vid kriminalpolisen, det här fallet kom att bli hans första mordutredning.

– Vi skärmade av platsen där mordet begåtts, många av de stimmiga kroggästerna uppmärksammade inte vad som hade hänt, berättar Sagebrand. I Brottsplats Sörmland funderar han över vad det är som gör att människor väljer att döda. Den här händelsen ledde inte till några större rubriker i pressen.

 

Pr 34 Pyromandåd i Sörmland

Under sensommaren år 2000 inträffade en rad bränder i Sörmland och runt Södertälje, flera sommarstugor brann ner till grunden. Utredande poliser kunde klarlägga att det inte fanns någon brandorsak, allt tydde på att en pyroman härjade. Ett intensivt samarbete inleddes mellan länskriminalen och Södertäljepolisen. Snart nog greps en 39-årig man som genast erkände. Vid tingsrättsförhandlingen framkom genom den rättspsykiatriska undersökningen att det hela handlade om hämnd och markering mot, för utomstående, till synes tämligen banala kränkningar under mannens uppväxttid och även senare i livet. P-O Frisk, nypensionerad kriminalkommissarie berättar om Sörmlands mest omfattande pyromandåd.

Pr 35 Mälarmördaren

På kvällen den 17 maj år 1900 klev den blott 25 år gamle Filip Nordlund på ångbåten Prins Carl. Han hade för avsikt att råna och mörda människor ombord. Fem personer fick sätta livet till och många skadades. Han flydde från båten och tog sig till Eskilstuna där han ekiperade sig. Därefter tog han en hästdroska och hamnade slutligen vid Skogtorps järnvägsstation strax utanför Eskilstuna. Där greps han av tre civilklädda poliser. Den 13 november samma år avkunnades dom i det så långt värsta dådet i svensk kriminalhistoria. Måndagen den 10 december år 1900 avrättades han vid länsfängelset i Västerås. Nordlund ångrade ingenting.

Pr 36 Ett omskrivet dubbelmord

Natten till den 9 november 1826 bryter sig två unga soldater in i på Skomakare Siks vind för att stjäla pengar som han förvarar där. Makarna Sik vaknar och undrar vad som står på. Det hela slutar i ett dubbelt morddrama och innan brottslingarna lämnar platsen tänder de på huset. En grannfru ser att det brinner och larmar polis. Man förhör många människor och misstänker först att det rör sig om någon kringvandrande luffare, men snart nog faller misstankarna på de båda soldaterna som till slut häktas och döms till döden. I onsdagens Brottsplats Sörmland ger fd lagmannen Karl-Evert Sturkell en bild av vad som inträffade den ödesdigra natten, han pekar också ut avrättningsplatsen.

Pr 37 Inbrott och fickstölder

Mord, rån eller hus- och lägenhets inbrott, alla har de ett gemensamt, de är brottsplatser. Under 2006 anmäldes 966 hus- och lägenhetsinbrott i Sörmland. Fram tom april 2007 hade så många som 363 inbrott anmälts, vilket är 88 fler än vid samma tid förra året. Ja, så ser de dystra siffrorna ut i statistiken. Anna- Karin Wahlström och hennes familj finns med i den statistiken och det har satt spår hos dom. I mars hade dom inbrott i sin villa, det var en obehaglig upptäckt för sonen som kom hem först. Fd kriminalpolis Börje Carlsson anser att lägenhetsinbrott är grova brott som ofta nonchaleras. Han ger tips på hur du kan skydda dig mot inbrott, men även mot fickstölder som brukar vara ofta förekommande under sommarmånaderna.

Pr 38 Somaliaaffären

I februari 1991 inträffade en fruktansvärd massaker i Somalia. Ett tusental flyktingar på väg till fots mot hemlandet Etiopien överraskades av en grupp milismän. Sexhundra män, kvinnor och barn sköts till döds. Några av de kvinnor som överlevde, hamnade så småningom i Sverige, Tyskland och Frankrike. På uppdrag av åklagarmyndigheten i Darmstadt i Tyskland fick kriminalinspektör Bertil Mauritz ta sig an fallet här i landet.  Åtta år efter massakern fick han under mycket hemlighetsfulla former och efter ett gediget spaningsarbete möta de kvinnor som befann sig i Sverige.

– Det var unika förhör, vi satt på en filt på en gräsmatta. Under flera timmar berättade kvinnorna med en enorm inlevelse vad de varit med om. Två av dem hade mist sina barn, som slängdes i den intilliggande floden till hungriga krokodiler.

Under förhören var det en fråga som aldrig fick ställas, nämligen hur de lyckades fly. Hör om den fruktansvärda massakern.

Pr 39 Våld i nära relation 

Pr 40 Försäkringsbedrägeri

I Brottsplats Sörmland berättar Börje Karlsson om hur en man lurar flera försäkringsbolag på stora summor pengar. Till slut hamnar han i polisens nät. I programmet hör vi även Per Gryt, chef för den kombinerade skadeavdelningen vid Länsförsäkringar i Sörmland. Han berättar hur försäkringsbolagen hanterar de kunder som utför försäkringsbedrägerier. Om du misstänker bedrägeri mot försäkringsbolag, det kan handla om stulna fordon, båtar eller andra föremål, ring då försäkringsbolagens tipstelefon som är öppen dygnet runt på 020 – 325 325. Du kan vara helt anonym.