I serien ”Familjeliv” träffade jag många härliga familjer som öppnade sina hem för mig och min mikrofon. En dokumentär radioserie där jag skildrade tidiga morgnar, läxläsning, matlagning och ständigt skjutsande till fotboll och pianolektioner. Serien sändes i Sveriges Radio P4 Sörmland under 2007 och 2008.

Det är bara några dagar kvar innan familjen Possnert-Bandmann byter Stockholms innerstad mot ett permanent liv på landet strax utanför Eskilstuna.
– Det finns fördelar med både landet och storstaden. Här finns närheten till butiker och barnavårdscentral. Äldsta sonen har också nära till skola och kompisar, berättar mamma Johanna samtidigt som hon längtar till naturen i Björsund.

Sveriges Radio Västmanland köpte in 12 program av ”Familjeliv”.

I Familjeliv bjöds lyssnarna in till en familj med två mammor, en där pappa Mats utan syn grejade familjens vardagsliv galant och en annan där en flytt från storstaden ut till landet väckte känslor. Familjen Hirsam, nysvenskar som trivs i Sverige, berättar om det nya livet.

Mats följer 9-åriga dottern Astrid till skolan, sen ska han vidare till Thomas förskola. I dag ska han berätta för barngruppen hur det är att vara pappa och synskadad. När Mats var 4 år blev han helt blind. Han tycker inte synskadan hindrar honom att leva ett vanligt familjeliv.
– Visst är det bra om något av barnen följer med när jag ska handla. De är duktiga på att läsa priser och hjälpa till när det behövs.
När han tänker på framtiden finns det saker som oroar som tex hur det ska bli med all läxläsning när barnen blir tonåringar.

Alexander har två syskon som är adopterade, fyraåriga Sara och tvååriga Ella. Camilla och Stefan önskade sig flera barn efter det att sonen var född, men det ville sig inte riktigt. Dom har genomgått både provrörsbefruktningar och hormonbehandlingar utan önskat resultat. Då beslutade de sig för adoption istället. I Familjeliv berättar de om den första resan till Kina.

En helt vanlig vardag för familjen Lindholm kan te sig ganska hektisk och inrutad, åtminstone på måndagar. Pappa Samuel hämtar tvillingarna Nora och Hannes på dagis, därefter plockar de upp mamma Annelie vid hennes arbetsplats och till sist åker de till fritids där de två äldsta barnen Elias och Nils tillbringar tiden efter skolan. Snabbt far de hem för att laga middag innan det är dags för Elias att åka till musikskolans orkestergrupp där han övar trombon. I Familjeliv får Ni lyssnare och Kerstin Svenson följa med i dagsschemat som ser lite annorlunda ut just denna måndag eftersom Hannes är sjuk och Annelie är hemma för vård av barn.

Gustav är 9 år och tränar triathlon. Han simmar, cyklar och springer. David gillar också att idrotta och han klarar det galant, trots sitt handikapp. Han föddes med en nervsjukdom och en störning på njurarna som ger en hel del  smärta och kräver många sjukhusbesök.
– Att röra på sig ger många goda effekter, inte bara idrottsligt, säger mamma Ann som skjutsar barnen på många av aktiviteterna.

Josefin föddes med samma diagnos som sin bror och hon använder precis som David en permobil för att ta sig till och från skolan. Lyssna på tisdagens Familjeliv om att vara föräldrar till barn med funktionshinder.

Lotta och Mats Wallin/ Lindkvist bor i Byle, de är föräldrar till fyra barn. Sedan två år är de familjehem till 4-årige Dennis. Det är full aktivitet hos familjen. Alla har sina egna aktiviteter och ofta krävs det att föräldrarna skjutsar. Elin har en egen häst som hon kan ta sig till själv när den ska ridas och skötas.