Sändningsschema våren 2005

Pr 1 Björn Gedda, skådespelare 62 år

Pr 2 Yvonne Cloug, Björkvik

yvonne-cloug-björkvik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Pr 3 Bo Holmberg, Sörmlands landshövding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pr 4 Michael Wantschura, pensionerad ortoped

När Michael Wantschura, pensionerad ortoped i Nyköping äntligen fick förvalta över sin tid uppmanade barnen honom att skriva en biografi. Resultatet har han nu i sin hand, drygt fyrahundra sidor under rubriken Mein Leben. I serien Kerstins porträtt berättar Michael som är född i Wien, om vad han fyller resten av sin lediga tid med.

 

 

 

 

Pr 5 May Engvall, författare och debattör

I Kerstins porträtt möter vi författaren och debattören May Engvall. Hon är bosatt i Björkvik. Det här är kvinnan som har en förkärlek till datorer och som gillar att träna på gym.

Pr 6 Britt Axelsson

britt-axelsson-generationsväxling-hammargärdetsskola.jpgBritt Axelsson är bosatt i Frasta utanför Eskilstuna. För sju år sedan gick hon i pension och sedan dess deltar hon i så kallad ”Generations-växling” på Hammargärdets skola i Stora Sundby. Varannan vecka möter hon sjätte-klassare och samtalar om livet då och nu.

 

Pr 7 Kerstin Thorvall

Kerstin Thorvall skriver krönikor i Aftonbladet varannan vecka, älskar att dansa salsa och i augusti fyller hon 80 år.  Hon är född här i Sörmland, närmare bestämt i Eskilstuna. – ”Jag skulle vara död om jag inte fick skriva”, säger författaren Kerstin Thorvall.

Pr 8 Ulf Bandmann, onkolog

 

 

 

 

 

 

 

 

Pr 9 KG Källerfors, Vingåker

I Kerstins porträtt ska vi träffa en man som vuxit upp inom arbetarrörelsen. Han har under en 13-årsperiod arbetat som heltidspolitiker i Vingåkers kommun. Tyvärr fick han sluta sitt värv allt för tidigt.

Pr 10 Ritva Jonsson 69 år tar körkort

I dag får vi börja övningsköra vid 16 års ålder. Om teori och körlektioner går bra kan man ha körkortet i sin hand vid 18-årsdagen, det är inget ovanligt. Men  att ta körkort det år man ska fylla 69 är inte lika vanligt. I Pensionärsliv ska vi träffa en kvinna som är i full färd med att ta det efterlängtade körkortet. Kerstin Svenson har träffat Torshällabon Ritva Jonsson.

Pr 11 Tord Nygren, Gnesta

Han har sitt namn på en mängd barnböcker. I Kerstins porträtt ska vi träffa en konstnär och barnboksillustratör. Han är född i Borlänge, men är sedan många år bosatt i Gnesta.

 

 

 

 

 

Pr 12 Gullan Freytag, Hälleforsnäs

I Kerstins porträtt ska vi få möta en relativt nybliven pensionär som är yngst i den verksamhet hon nu väljer att lägga sin lediga tid på. Gullan Freytag gillar att gå på symöte i Hälleforsnäs Folkets hus.

Pr 13 Pelle Nilsson

Jag porträtterar en lustkreatör och företagare. För nyköpingsbor är han kanske känd som en idéspruta som går sina egna vägar. Han har passerat 80-årsstrecket, men är fortfarande fullt verksam. En och annan har säkert besökt hans senaste verk, Pelles lusthus, som bjuder på många olika kulturupplevelser. Nu ska vi följa med på en åktur genom Nyköping, vid ratten sitter Pelle Nilsson själv.

Pr 14 Birgitta Lovén

Bildkonstnären Birgitta Lovén från Läppe öppnar upp dörren till sin gamla ateljé. Som pensionär är det nu den nya ateljén hon ska lägga all sin kraft på.

Pr 15 Christina Jutterström

Hon är nyss 65 år fyllda och har inte för avsikt att sluta sitt uppdrag som vd för Sveriges Television. I Kerstins porträtt möter du Christina Jutterström, hemma på gården Bjursätter utanför Malmköping.

 

 

 

 

 

Pr 16 Linnea Lunde, 93 år

linnea-lundhe.ekhagens-äldreboende-gnesta.jpgJag älskar ishockey och ser mycket idrott på tv”, det berättar Linnea Lundhe, 95 år. Hon bor på Ekhagens äldreboende i Gnesta. Vi hör henne berätta om sina 29 år som pensionär.

 

 

 

 

 

 

Pr 17 Paret Lönnfors

Ett äkta par i Kerstins porträtt. Det är Peo och Marjatta Lönnfors, bosatta i Mariefred. De kommer från Borgå i Finland, men har bott i Sverige i drygt 40 år.  Båda är pensionärer sedan några år och all den lediga tid de har tillsammans fyller de med allehanda handarbeten.

Pr 18 Lars Skans, privatspanare

I Kerstins porträtt möter vi en 64-årig man som inte ens funderat på att gå i pension. Nej, hans arbetsliv är för spännande och nästan lite farligt. På en annorlunda postadress har de bokat ett möte, privatspanare Lars Skans och Kerstin Svenson…

 

 

 

 

Pr 19 Lars Sandin, mästerlots

1997 gick Lars Sandin, mästerlots i pension, men vattnet och naturen är fortfarande hans liv. Nu får ni hålla i er, för nu ska vi ut på sjön, närmare bestämt Östersjön utanför Oxelösund. Matilda heter båten vi ska färdas i. Spänn fast flytvästarna för nu bär det av!

 

Pr 20 Monica Dahlström-Lannes, författare och fd polis

monica-dahlström-lannes-radiointervju-p4-sörmland.jpgHon är fd polis och har precis fyllt 60 år, älskar att fotografera och har nära till skratt. Monica Dahlström-Lannes ägnar mycket av sin tid åt barn som har utsatts för sexuella övergrepp. Hör henne berätta om sitt engagemang och om platsen där hon samlar kraft.

 

 

 

Pr 21 Erik Östadal Gustavsson, journalist

Han gillar bandy och fotboll, tycker om att skriva och är säkert en känd radioröst för många av P4 Sörmlands sportintresserade lyssnare.

Pr 22 Ulla Trenter, författare

Hon är 69 år och lever ett aktivt liv, så aktivt att vår reporter Kerstin Svenson undrar hur hon hinner med allt. I morgon ska hon flytta från den plats hon varit trogen i 30 år.

Sändningsschema hösten 2005

Pr 23 Bror-Erik Olsson

bror-erik-olsson-stadsvandring-eskilstuna.jpgSå här kan man följa Bror-Erik Olsson, pensionerad stadsarkivarie, på en av alla de hundratals stadsvandringar han lett genom åren.

– Jag hade en målsättning när jag jobbade vid stadsarkivet i Eskilstuna. Det var att samla ihop så mycket skrivet material som möjligt. Jag var som en damsugare, men vad hjälper det att samla papper om ingen läser dom. Därför vill jag sprida kunskapen på ett levande sätt i möte med människor.

Så länge han ser att det finns ett intresse hos människor att lära sig om Eskilstunas historia finns det en iver hos honom att fylla dem med kunskap om bygden. Han ser sig som en levande uppslagsbok.

Pr 24 Anita Johansson

– Vi måste ta vara på livet, det finns så mycket positivt runt oss säger, Anita Johansson som bor i Torshälla.

Hon arbetar sedan 27 år tillbaka inom barnomsorgen i Eskilstuna och tycker att barnen är det mest positiva i livet. Visst funderar hon över pensioneringen som ligger framför henne, men barnen kommer att finnas kvar i hennes liv ändå. Hon är både mormor och farmor.

Pr 25 Slottsfrun på Rinkesta

kerstin-heyman-rinkesta-slott.jpg1999 hittade Kerstin Heyman sin plats på jorden, Rinkesta slott i Ärla utanför Eskilstuna. Här tar hon emot övernattningsgäster och håller i så väl små som stora fester.

– Det är som att ha ett dockskåp fast större. Jag är nog galen som gör det här, berättar denna driftiga slottsfru som inte räds nya utmaningar.

I botten är hon ekonom med 30 års arbetslivserfarenhet från postgirot i Stockholm. Det fanns nog en mening med att hon skulle hitta just detta slott, det byggdes och drevs av en kvinna, nämligen Barbro Axeldotter Bielke, mamma till Axel Oxenstierna.

– Jag vill gå i hennes fotspår, jag arrangerar bröllop och fester precis som hon en gång gjorde.

Pr 26 Mary Engström

mary-engström-ripsa.jpgHon reser, dansar, är aktiv i PRO, promenerar, spelar boule, åker skidor och så spark förstås. Mary Engström, snart 83 år tycker om att röra på sig.

– Jag trivs här ute på landet i Ripsa och jag tycker om att hålla igång. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn är också viktiga för mig.

 

 

Pr 27 Åke Mokvist, fotograf och författare

åke-mokvist-de-ovanliga-radiointervju.jpgHan började arbeta som fotograf redan på 1960-talet, men numera är skrivandet lika högt prioriterat för Åke Mokvist. År 2000 kom han ut med boken ”De ovanliga – om människor som går mot strömmen”. Nu arbetar han på del 2 som han hoppas ska vara klar i vår. Att skildra de ovanliga har blivit en del av hans liv.

Pr 28 Ann-Marie Porshagen, Strängnäs

Varje dag utövar 75-åriga Annmarie Porshagen från Strängnäs någon form av fysisk aktivitet. På väggen hemma finns många diplom, hon har bl a genomfört den Svenska klassikern fem gånger. Senast för tio år sedan.

– Min dagliga motion giv mig idag, så säger jag till mig själv varje dag. Skulle jag hoppa över en träning får jag dåligt samvete.

Pr 29 Lola Nilsson

Det är här vid datorn hon sitter mest eller så är det i favoritfåtöljen bredvid alla böcker och tidskrifter hon gärna tillbringar sin tid när hon är hemma, Lola Nilsson landstingpolitiker för socialdemokraterna i Sörmland,

– Jag tycker mycket om att läsa och förresten är det viktigt att läsa in sig på olika frågor när man jobbar med politik.

Hon är ledamot i landstingsfullmäktige, ersättare i landstingsstyrelsen och har en plats i hälso- och sjukvårdsnämnden. Som om det inte vore nog är hon även engagerad i norra samverkansberedningen och i brukarrådet i Strängnäs. I Kerstins porträtt möter du 73-åriga Lola Nilsson.

Pr 30 Jazzälskaren Nils Sandström

Det är så här de flesta känner Nisse Sandström, med saxofonen i sin hand.

– Mina föräldrar hade jazzskivor som jag lyssnade till under hela min uppväxt, det är förknippat med så mycket glädje. Som 14-åring började jag spela.

Nisse har bl a arbetat som musikpedagog på musikhögskolan i Stockholm, men numera lever han ett frilansande musikerliv. Ett yrkesliv som ter sig mycket ojämnt, men som han har lärt sig att leva med.

– Skulle jag dö imorgon skulle det inte göra något för jag har varit med om så mycket roligt, säger han.

Pr 31 Irene K:son Ullberg

– Min pappa sa att jag fick bli konstnär om jag kunde bevisa att det gick att leva på måleriet, berättar konstnären Irene K:son Ullberg. Hon är bosatt i Katrineholm, men född i Strängnäs.

– Jag målar efter livets alla skeden och det är mycket politik i mina bilder, säger Irene som debuterade i Paris för exakt 30 år sedan.

Hon har en stor kärlek till färgen, men orden är minst lika viktiga för henne.

Pr 32 Bror-Erik Gillerstrand

Så här kan man träffa honom Bror-Erik ”Brorsan” Gillerstrand, med den egentillverkade nyckelharpan spelandes ljuv musik och med scouthatten på. Det här är en man som lever ett aktivt föreningsliv. I år firar han nämligen 50 år som scoutledare. Han trivs med att stå ständigt redo för alla miniscouter som gillar att lära nya saker.

I Kerstins porträtt berättar han om den förälskelse som han inte trodde en 69-åring skulle få uppleva igen. Hör honom berätta om den och om längtan att kunna hjälpa den som söker hjälp. Om du ger så får du, är hans devis.

Pr 33 Olov Poluha

Olov Poluha är månskensbonde och bruksgrabb från Fagersta som på senare år har utbildat sig till gestaltterapeut. Han har förmånen att arbeta i ett yrke där han inte anser att åldern är en belastning. Nu kan han ge vidare av livet ungefär som man ger till sina barn. Tidigare arbetade Olov som biståndsarbete för Sida och FN. Med den kunskap och erfarenhet han förvärvade under de åren kom han under 1970-talet att arbeta som departementssekreterare. Han var bl a talskrivare för biståndsminister Gertrud Sigurdsen och statsminister Olof Palme.  Här berättar han om tystnaden efter Palme, om förlusten och saknaden av hans röst.

– Jag är inte ute så mycket i världen längre, mycket har tystnat även för mig. Mitt främsta verktyg nu är de små orden. Nu vill jag ge mig möjlighet att göra nya saker, som att skriva om min egen drömvärld. Jag har massor av anteckningar om egna drömmar, berättar Olov Poluha.

Pr 34 Gerd Grafström

Då och då träffas gnestaborna Gerd och Berit. Tillsammans tecknar de ner Gerds livsporträtt i häftet ”Min historia”, ett dokument framtaget inom demensvården i Flens kommun.

– Med ålderns rätt behöver jag inte komma ihåg allt, men Berit hjälper mig att plocka fram många minnen i mitt liv. Det som hände igår är svårare att komma ihåg, men det som ligger långt tillbaka i tiden kan jag plocka fram ur minnet, säger 84-åriga Gerd.

Pr 35 Torvald Sköld Oxelösund

Jag vet inte vad jag skulle göra om  jag inte hade idrotten, det säger 67-årige Torvald Sköld. Det är vid Ramdalens idrottsplats i Oxelösund som han tillbringar nästan hela sin fritid. Det handlar om både fotboll och bandy. Han har flera ledarmeriter, bl a som tränare för Hammarby och Sirius bandylag. Nu har han ett uppdrag för Svenska fotbollförbundet där han bevakar domarverksamheten.

Pr 36 Maj-Lis Lööv, Mariefred

Hon var i full gång med att vispa plättsmeten när frågan kom om hon vill ta en plats i fullmäktige i Mariefred. Hon var tvåbarnmamman som skulle driva frågor om lekplatser och barnomsorg. Det är 40 år sedan den politiska karriären drog igång för eskilstunafödda Maj-Lis Lööv. I Kerstins porträtt ger hon bilden av den 70-åriga livsresan som varitinnehållsrik med många olika poster inom den socialdemokratiska ramen.

-Jag är en folkrörelsemänniska och då klipper man aldrig banden med det som intresserar mest. Nykterhetsrörelsearbetet upptar fortfarande mycket av min tid som pensionär, säger hon. Hör om det tuffa livet som invandrarminister med livvakt dygnet runt och den stillasittande tiden som EU-parlamentariker i Bryssel.

Pr 37 Rolf Brunell

Våren 1999 tillträdde Rolf Brunell tjänsten som chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Eskilstuna, ett ansvarsfullt arbete som ofta kräver mer än 40 veckoarbetstimmar. Han ser det som en förmån att få arbeta med barn och ungdomar och hoppas kunna fortsätta på sin post fram till 65-årsdagen.

– Vad händer efter 65, vad gör jag då? Min vision är att ägna tiden åt ideellt arbete, få vara frisk och bo kvar på landet. Livskvalité är att inte behöva ha en almanacka som styr mig när jag slutar arbeta, det ser jag fram mot, säger Rolf Brunell.

Pr 38 Gertrud Sigurdsen

Hon är 83 år fyllda och svår att knyta upp för en intervju. Hennes almanacka är nästan lika fullskriven nu som den var under hennes yrkesverksamma år. I Kerstins porträtt berättar Gertrud Sigurdsen om sin tid inom LO och åren som biståndsminister och socialminister, ett liv i en mansdominerad värld. Som ensamstående tvåbarnsmor var det inte alltid lätt att boka in resor och möten. Jämställdhetsfrågan blev hennes hjärtefråga.

– Mitt liv har varit otroligt fascinerande och innehållsrikt. Det har varit en utmaning och mycket stimulerande. Jag minns när jag skulle lämna mitt rum i riksdagen 1991, jag fick abstinens direkt. Det är viktigt att försiktigt plana ut yrkeslivet och sen försöka att bara vara pensionär, säger hon.

Pr 39 Syster Ingrid

– Det där är nunnorna på Selaön, brukar folk ibland säga när de ser oss, berättar syster Ingrid.

Hon är uppvuxen i ett prästhem, utbildade sig och fick ett yrke, men så kom den berömda 40-årskrisen. Det var något som fattades i livet.

1972 avlade syster Ingrid tillsammans med syster Maj ett livstidslöfte. Numera lever de tillsammans i den gamla skolan på Överselö som i dag fungerar som klostergård. Syster Ingrid tycker att hon lever ett innehållsrikt liv. Det stora i hennes liv är alla möten med människor som kommer till klostergården. I Kerstins porträtt berättar hon om en tillvaro präglad av bön, mattider och tystnad.

Pr 40 Anders Clason, Stjärnhov

Han har forskat i stadskunskap, varit chefredaktör för Närkes allehanda, ordförande för statens kulturråd, chef för svenska institutet, kulturråd på Sveriges ambassad i London och under sitt sista yrkesverksamma år var han kulturchef i Göteborg.

– Men jag har haft en dröm om att bli skådespelare. Teatern dominerade min barn- och ungdomstid. Jag spelade ständigt sketcher o sagor. Jag hade en liten roll i Susanne Ostens film ”Bröderna Mozart” som gick på bio under 80-talet.

Pr 41 Lars Palmgren

Lars Palmgren föddes i Helsingfors 1936. Han är en man som i sin tjänst som utlandspräst varit stationerad på många olika platser runt om i världen. 1997 pensionerades han från sin tjänst vid svenska kyrkan i Paris där han verkat under 13 år.

Trots att Lars Palmgren är pensionär är han nyss hemkommen från Nice där han har tjänstgjort i svenskan kyrkan i 6 månader.  I dag är platsen på jorden Sörmland och Strängnäs.

Pr 42 Lena Öhrner

67-åriga Lena Öhrner bosatt i Nyköping har fullt upp med att renovera sina fönster, men helst vill hon vara i skolan. Den har varit hennes arbetsplats i över 30 år.

– Det är naturligt för mig att arbeta. Jag har lite svårt att släppa taget och har därför några timmar som jag undervisar varje vecka. Det är så kul att träffa kollegor och elever, berättar hon.

Lena har främst undervisat i samhällskunskap och historia. När hon och maken planerar resor blir det ofta till olika historiska platser. Den kunskap hon inhämtar vid resorna används sen i undervisningen. Lena har ett eget projekt som hon skulle vilja förverkliga till hösten.

Pr 43 Lars-Gunnar Aronsson

Manliga skådespelare kan välja att pensionera sig före 65-årsdagen. Det har sörmlänningen Lars-Gunnar Aronsson gjort. Nu finns mer tid för motorcykeln, båten och huset. Men visst saknar har yrket ibland.

– Jag har haft stor nytta av all den yrkeserfarenhet jag samlade på mig innan jag hamnade inom skådespelaryrket. Allt började faktiskt med en teatercirkel på ABF i Eskilstuna.

Lars-Gunnar Aronsson gick scenskolan i Göteborg i början av 1970-talet och under hela hans yrkeskarriär har han arbetat på olika regionteatrar runt om i landet. Han har även figurerat i flera roller inom film och tv. Nu senast hade Lars-Gunnar en roll som minister i SVT:s serie ”Kronprinsessan”. I filmen ”Masjävlar” som hade premiär hösten 2004, spelade han rollen som Ingvar.

Pr 44 Rolf Lettesjö

Även om jag är pensionerad från yrket som pilot så måste jag ut och titta mot himlen varje gång ett plan passerar, berättar Rolf Lettesjö som under 40 år flugit både in- och utrikes.

– Som liten var jag rädd för flygplan, men i det militära sökte jag som fältflygare och på den vägen är det.

Under en inrikesflygning på 1980-talet fick kapten Lettesjö, mitt under flygning, in en objuden gäst i cockpit, en incident som hade kunnat få oanade konsekvenser.

Pr 45 Lill Lindfors

Den sjunde juni släpper Lill Lindfors sin nya skiva. Det var en stor upplevelse för henne att spela in just den eftersom hon kände sig så medskapande med musikerna i studion.

Hon har ett innehållsrikt 45-årigt artistliv bakom sig.

– Med åldern kanske jag ska ta det lite lugnare. Jag gillar att komma upp i det effektiva varvet, men jag har också en lat sida och skjuter gärna upp saker, berättar Lill Lindfors.

Mötet med publiken och kändisskapet har förändrats med åren, berättar hon. Oron för att saker och ting ska bli fel har minskat. Allt är inte lika kravfyllt längre. Hon har många ”längtor” kvar i livet som hon vill utveckla.

Pr 46 95-årige Ivar Andersson

Ivar Andersson har varit pensionär i 30 år. Han trivs allra bäst i sin snickarbod på gården Sörtorp mitt i Sörmland. Han är femte generationen på gården och är en av sex syskon. Hör honom berätta hur han fick ta sig till skolan över Näshultasjön. Hur han träffade sin kärlek och om hans första radiominne.

 

Pr 47 Åke segelflyglärare

Det är i ett segelflygplan han trivs allra bäst, 78-årige Åke Andersson.

– Det var en pojkdröm att få lära sig att flyga. Som 15-åring fick jag prova första gången, det var fantastiskt. Det är en frihetskänsla att få sväva omkring däruppe, berättar Åke.

1949 gick han en flyginstruktörsutbildning och eleverna har varit många genom åren. De senaste veckorna har han naturligtvis tillbringat all tid vid Ekeby flygfält där man precis avslutat VM i segelflyg.

Sändningsschema hösten 2005

Pr 48 Birgitta Ekstedt

Det är här i sin trädgård – med kameran ständigt beredd – hon älskar att fördriva sin lediga tid som pensionär. Birgitta Ekstedt har fyllt 65 år och hon är bosatt i Eskilstuna. Under många år arbetade hon på ett av stadens apotek. Nu får hon äntligen tid att göra allt det hon inte hunnit tidigare. Hon älskar att fotografera.

 

 

Pr 49 Sif Ruud

I 30 år har skådespelerskan Sif Ruud och maken Per-Olof Fallde bott i Sund utanför Vagnhärad. Torsdagen den 1 september möter vi dem båda i Kerstins porträtt. Hör om livet i rampljuset, men också hur det är att leva på sidan om teaterlivet.

 

Pr 50 Birger Jonsson

Birger Jonsson på Bergs gård här i Sörmland har verkat som bonde under hela sitt liv. För fem år sedan fyllde han sextio och bestämde sig då för att lämna över verksamheten till sonen Magnus. Det var första steget till en nedtrappning i yrket. Nu får han tid över för annat, bl a bygger han och hustrun Anita ett nytt hus att åldras tillsammans i.

 

 

 

Pr 51  Gnesta-Kalle

Mannen som ska porträtteras i dag är född vid Södertuna i Sörmland. Kerstin Svenson har besökt Gnesta och Gnesta-Kalle eller Rune Edvin Kalle Karlsson som han egentligen heter. Det är här i arbetsrummet han tillbringar mycket tid, Rune Gnestadius.

 

Pr 52 Solveig Klening

I 70 år har Solveig Klaening från Eskilstuna spelat tennis. I Kerstins porträtt minns hon tillbaka på en tennismatch i Båstad då hon mötte kung Gustav den femte. Vem vann?

 

 

 

 

 

Pr 53 Erik Ehn kärnfysiker från Strängnäs

 

Pr 54 Nan Östman, journalist och författare

1987 belönades Nan Östman med Astrid Lindgren-priset. Sedan 20 år tillbakaär hon bosatt i Stallarholmen. Hon är journalisten som tog steget från dagstidningen till ett eget författande. I Kerstins porträtt berättar hon om vägen genom skrivandet, från deckaren till ungdomsböcker om hästtokiga flickor, fram till dagens  vuxenromaner om åldrande.

– Som 82-åring har jag kunskapen om livet i just den här fasen och det skriver jag gärna om, berättar hon.

 

Pr 55 Per Dyvling

 

Pr 56 Elisabeth Husmark operafreak

 

Pr 57  Stig Tvinge Oxelösund

 

Pr 58 Jonas Jonsson biskop

 

Pr 59 Karin Främling

 

Pr 60  Irene har alzheimers

För sju år sedan började problemen bli tydliga, Irene glömde namn och fick svårt att strukturera vardagen på arbetet. Efter ett par år fick hon diagnosen Alzheimers. Tack vare bromsmediciner lever hon ett relativt bra liv i dag.

– Jag har lärt mig att leva med min Alzheimers och berättar gärna om min sjukdom för andra. Många förstår nog inte att jag har det jobbigt för jag försöker leva ett normalt liv, men ibland känner jag mig deprimerad, berättar hon.

Pr 61 Berit ”Bi” Svanberg

Berit ”Bi” Svanberg har precis fyllt 65 år och hon har haft många funderingar runt åldrandet och hur hennes nya liv som pensionär ska bli. Hon har bl a läst professor Lars Tornstams bok ”Åldrandets socialpsykologi” för att på så sätt försöka förstå det nya och kunna möta det på rätt sätt.

– Jag vill inte fortsätta som förut och vara produktiv. Jag vill stämma möte med mig själv nu.

Pr 62 Lars Tiberg har en uppgift

 

Pr 63 Nisse Eriksson

Det går inte en dag utan att 90-åriga Nisse Eriksson njuter av tonerna från den fiol som är nästan lika gammal som sin ägare. Under hela sitt liv har han levt med musik.

– När jag var 14 år fick jag anställning som musikelev vid Kungliga Sörmlands regemente i Strängnäs och där blev jag kvar till min pensionering för 27 år sedan.

I Kerstins porträtt både spelar och berättar Nisse om sitt liv där han haft förmånen att ha sin hobby som arbete.

Pr 64 Åsa Brandt glaskonstnär

– Jag har haft ett jätteroligt yrkesliv. Under sex år var jag den enda i Sverige som blåste glas själv. Det är ingen hobbyverksamhet utan ett jobb som ställer större och större krav ju äldre jag blir. Trädgården däremot är mitt stora fritidsintresse.

Vi hittar fortfarande konsthantverkare Åsa Brandt i sin glashytta i Torshälla, men hon har trappat ner sin verksamhet och i dag tar hon sig friheten att vara ledig en vecka då och då utan att känna dåligt samvete. Hon har precis fyllt 65 år och är pensionär på pappret, men inte i verkligheten.

Pr 65 Irene Åström

Irene Åström är Eskilstunas första kvinnliga polis. Den här lilla flickan bestämde sig redan som 6-åring för att bli polis. 1 februari 1945 tillträddehon en tjänst vid Eskilstunapolisens kriminalavdelning.

– Det var ingen som hälsade mig välkommen, de ville inte ha in en kvinnlig polis. Men de behövde mig, det var jag som fick visitera kvinnor och gå med dödsbud. Lönen var så låg att man behandlade frågan i kommunfullmäktige ett par gånger, men vad hjälpte det, säger hon.

I 30 år var Irene i yrket och hon har många minnen att berätta om i Kerstins porträtt.