Sändningsschema våren 2005

Pr 1 Sista dagen på jobbet 

Pr 2 Gå med i en pensionärsförening

Pr 3 Två kvinnor håller samtalsgrupper med invandrarkvinnor

Pr 4 Sexualitet på äldre dagar

I Pensionärsliv ska det handla om sexualitet på äldre dagar. Kerstin Svenson har träffat sörmlänningen Gunnel Wickbom. Gunnel är 74 år gammal och här samtalar dom i ämnet sex och närhet. Är det viktigt att hålla sexlivet levande även upp i åren? I inslaget hörde vi Kerstin Thorvall läsa sin dikt Sånger i skärt och svart.

Pr 5 Att hitta en ny partner på äldre dagar

Är det enkelt och självklart att börja om i ett nytt förhållande när man har förlorat sin respektive som man kanske levt tillsammans med i 40 eller till och med 50 år? Förr eller senare drabbar ensamheten den ena parten i ett äktenskap eller samboförhållande. Ett faktum som många gånger kan vara svårt att acceptera. I dagens Pensionärsliv ska vi träffa Stigtomtaborna Siv Bodén och Roland Österholm som båda har mist sina respektive. Dom fann varandra för 8 år sedan och har nu bott tillsammans i 5 år.

Pr 6 När minnet sviktar

Här möter vi demenssjuksköterskan Annika Sjöberg, verksam inom Eskilstuna kommun. Hon ger råd om hur du som anhörig kan få stöd när någon i din närhet lider av minnesproblem.

Pr 7 Pensionärer och bordtennislirare

Att bli pensionär behöver inte betyda att man blir sittande på sofflocket med armarna i kors. Nej, många av de personer vi träffat i vår serie Pensionärsliv är fullt aktiva. Flera vittnar om fulltecknade almanackor och har problem med att få tiden att räcka till. Vi ska få träffa ett gäng herrar som åtminstone brukar boka in två dagar i veckan. Det handlar om idrott för deras del. 69-årige Bengt Andersson tränar bordtennis i Munktellarenan i Eskilstuna.

Pr 8 Med farmor på gymet

 

Pr 9 Från paltbröd till piccata

Varannan vecka träffas ett gäng pensionerade män mellan 65 och 83 år för att lära sig nya kokkonster. I Studieförbundet vuxenskolans regi kan de nu laga allt från paltbröd till piccata.

 

 

 

 

 

Pr 10 Trafiksäkerhet 65+ 

Trafikkunskap +65 är en cirkel som studieförbundet Vuxenskolan i Eskilstuna bedriver. Under sex teorilektioner med ett avslutande praktiskt pass får deltagaren lära sig vilka risker man ska vara speciellt uppmärksam på i trafiken. 

 

Pr 11 Ritva Jonsson fyller snart 70 år, nu tar hon körkort 

 

 

 

 

 

Pr 12 Kultur är hälsa

Eva Lövgren är ett av 130 kulturombud i Sörmland. I sitt arbete på Ekhagens äldreboende i Gnesta bjuder hon alla pensionärer på olika kulturupplevelser. ”Kultur är hälsa”, säger Eva. Här har hon minnessamtal med Linnea Lundhe och Elsa Pettersson.

 

Pr 13 Klädmode

I Pensionärsliv ska vi följa med Kerstin Svenson på . Det är Pensionärsuniversitetet i Eskilstuna anordnar mannekänguppvisning. Inför ett hundratal medlemmar bjuder man på visning av vårens och sommarens mode.

Pr 14 Generationsboende

Att bo och leva tillsammans med andra i samma åldersgrupp är en vardag som många äldre går till mötes när de inte klarar av villan eller den stora lägenheten längre. Ett äldreboende blir ofta lösningen för många där hjälp finns nära till hands, men finns det andra alternativ? I dagens Pensionärsliv ska vi träffa kalixfödda Lisbeth och Bengt Enberg. De har en vision om hur de vill leva på ålderns höst. 1995 flyttade de till Sörmland och de har stora planer på ett generationsboende där de hoppas att unga och äldre ska kunna leva tillsammans. Dom bor på Skarpan som ligger på Aspö utanför Strängnäs.

 

Pr 15 Att förverkliga en dröm

När det är dags att gå i pension och det blir utrymme för mer ledig tid finns det kanske möjligheter att förverkliga en dröm. Runa Lindgren bosatt i Virå förverkligade sin dröm samma år som hon gick i pension. I Pensionärsliv visar hon  sitt lilla gräddkannemuseum som hon har på tomten.

 

 

 

Pr 16 Våld mot äldre

Undviker du att gå ut sena kvällar av rädsla för att bli rånad eller överfallen? Känner du dig trygg i din bostad? I Pensionärsliv ska det handla om hur du kan skydda dig mot brott av olika slag. Kriminalinspektör Nils-Göran Olsson fanns på plats i lokalen Hammaren i Eskilstuna där en grupp pensionärer hade samlats.

 

 

Pr 17 Mobilär

I dag är många ägare av en mobiltelefon. Men det krävs en hel del träning och studerande av mer eller mindre krångliga manualer för att kunna hantera alla de funktioner som finns i dagens moderna telefoner. I Pensionärsliv ska vi gå på Mobilärkurs. Det är PRO och studieförbundet ABF som tillsammans med en operatör står för utbildningen, vilken är direkt riktad mot pensionärer. Kerstin Svenson har tagit sig till en PRO-förening i Oxelösund som genomför den sista av tio kursträffar. Hon har fått en pratstund med en numera mobil-kunnig 82-åring, Rut-Kerstin Nielsen.

 

Pr 18 IT för äldre

Internet, surfa, logga in och chatta, ja i dag är dataterminologin vardagsmat för de flesta, men har man aldrig provat att ge sig ut i den oändliga internetvärlden så kan det vara ett stort steg att bara sätta sig vid en dataskärm. Ove Ericsson är pensionerad och bosatt i Oxelösund. Han har insett fördelarna med att söka i den enorma skattkista av information som internet kan erbjuda.

 

Pr 19 Två gånger pensionär, möt Chen från Kina

250 dagar om året joggar 68-årige Chen och hans fru Isabell. För 5 år sedan kom de till Sverige från Kina. Hör om ett hårt liv i det forna hemlandet.

 

 

 

 

 

 

Pr 20 Att mista sin livskamrat

Åke Johanssons hustru Linnea avled för några år sedan. Genom kyrkan har han fått hjälp att tala om hur det är att vara den som blir lämnad. Lisbeth Levander är diakon i Ansgarskyrkan i Eskilstuna och berättar vilket stöd de kan ge till den som blivit änka eller änkling.

 

Pr 21 62 år och bakom lås och bom

Många som närmar sig 60-årsstrecket funderar säkert över den kommande ledigheten, när det är dags att gå i pension, då man styr sin tid. Kerstin Svenson träffar en man som inte bestämmer över sin tillvaro, men som drömmer om att få göra det om sisådär två år. Han avtjänar ett fängelsestraff på kriminalvårdsanstalten Hällby utanför Eskilstuna.

Pr 22 Med barnbarnen i fokus

Makarna Evan och Margareta Flod har nio barnbarn som de spenderar mycket tid med. I dag har 4-åriga Ida fått en egen dag med mormor och morfar. Dom säger sig njuta av livets efterrätt!

Pr 23 Nytt möte med Anita Johansson från första programmet – Att äga sin dag.

Här sitter Anita Johansson och njuter av en bok i vilstolen vid sommarstugan. Livet som pensionär blev precis så bra som hon trodde att det skulle bli när vi träffade henne sista dagen på jobbet för ett halvår sedan.

 

Sändningsschema hösten 2005

Pr 24 Gubbdagisgubbdagis-vagnhärad.jpg

”Gubbdagis”, ja det är vad de kallar sin verksamhet. Ett gäng pensionerade män från Vagnhärad träffas varje onsdag vid hembygdsgården och rustar gamla vagnar.

 

 

Pr 25 Att leva med funktionshindermats-lundebring-syncentralen-mälarsju

Om knappt ett år går kurator Mats Lundebring i pension från sin anställning vid syncentralen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Mats är gravt synskadad men lever efter mottot, se dåligt må bra.

 

 

Pr 26 Jag är homosexuelllisbeth-pensionär-lesbisk.jpg

”Jag är lesbisk och det står jag för”, säger 66-åriga Lisbeth. Du möter henne i Pensionärsliv. Där beskriver hon bl a hur allmänheten reagerar när hon berättar att hon är homosexuell.

 

 

Pr 27 Vi är ”Tantomaror”tantomaror.jpg

Med eller utan hatt, de har alltid lika roligt, ”Tantomarorna” som Kerstin Svenson möter här i Pensionärsliv. I över 40 år har de träffats och de vet nog det mesta om varandra…

 

Pr 28 Filmpensionärer

Att gå på bio under dagtid, kan det locka? Ja, det vet Kerstin Svenson som i dagens Pensionärsliv hamnat mitt i en lång ringlade kö av filmintresserade pensionärer. Platsen är biografen Röda Kvarn i Nyköping.

 

Pr 29 När livet tog en ny vändninginga-lis-kurt.jpg

I  Pensionärsliv har många uttalat längtan inför den nya fasen i livet då pensioneringen närmar sig och man äntligen ska få bestämma över sin dag, en möjligheternas tid. Men ibland inträffar saker som förändrar många av de drömmar och förväntningar man hade, som i Ingalis och Kurts fall. Båda miste sina respektive livspartner för knappt ett år sedan. Livet tog en helt annan vändning än vad de båda trott.

 

Pr 30 Läxläsning med invandrarbarnläxläsning-invandrarelever.jpg

 

 

 

 

 

Pr 31 Väntjänst

 

 

 

 

 

Pr 32 60 år och arbetslös

Pr 33 ”Långliggare”

Pr 34 Nystartad finländsk pensionärsförening

Pr 35 Att på äldre dagar genomgå skilsmässa

Pr 36 Min historia

Den 7 oktober 2005 presenterade Flens kommun ett nytt material med rubriken ”Min historia”. Viola Fursjö, Bo Wetterblad och Ernst Kvist tittar tillsammans med Sofia Kialt, demensansvarig i Flens kommun, igenom alla frågeställningar i materialet ”Min historia”. Syftet är att ge anhöriga och personal inom äldrevården en bild av hur livet sett ut för den som drabbats av en demenssjukdom.

– Min förhoppning är att alla som är mitt i livet börjar skriva på sin livsberättelse. Frågorna är enkelt utformade och handlar om allt från familjeförhållanden och skola till arbete och fritidssysselsättning.

Pr 37 Invandrare och pensionär

Mary med barnbarnet Vinihta och dottern Ramani. För fem år sedan flyttade hon från Sri Lanka till dottern som är bosatt i Gnesta. Här vill hon bo även om det är svårt med språket ibland. Hon har inte gått med i någon svensk pensionärsförening, istället fördriver hon tiden med att läsa och laga mat.

– Jag tycker vi ska umgås mer med våra äldre. Det berikar familjelivet och vi har mycket att lära av varandra, säger Ramani.

Pr 38 Om ensamhet

 

 

 

 

Pr 40 Syföreningsliv

Signe Ramström, Ingrid Ahlstrand och Dagny Johansson minns alla tillbaka på syföreningsträffarna som arrangerades i Lilla Malma församling i Malmköping, en verksamhet som tyvärr lades ner 2003.

– Vi sydde, virkade och stickade för att få ihop så många alster som möjligt till årets höjdpunkt, syföreningsauktionen, som alltid gick av stapeln i december. Drivkraften var att få in så mycket slantar som möjligt att skänka till välgörande ändamål, berättar Dagny.  Alla tre saknar syföreningstiden, men är ändå glada för de kvinnoluncher med kulturtema som arrangeras istället.

Pr 41 Frälst

– Den här tavlan visar livet. Vi födds längst nere och högst upp i livsspiralen går vi vidare till någonting jag tror på, säger Håkan Aniansson som ser sig som en sökare.

Han målade denna tavla när han i sökandet fann ytterligare en förvissning i livet. Gud blev hans vän. Vid 60-års ålder förändrades hans liv.

Pr 42 Eskilstunas polishistoria blir bok

Det här gänget samlar material till en bok om Eskilstunapolisens historia. De flesta är pensionerade och har många minnen från tiden vid polisen.

– Vi tror att Eskilstunaborna tycker det är intressant att få läsa om tider som flytt, kanske blir boken årets eskilstunajulklapp nästa år, säger Börje Carlsson, en av två i gruppen som fortfarande är yrkesverksam.

Pr 43 Om åldrandet

Docent Ingegerd Fagerberg forskar i ämnet äldrevård och äldreomsorg vid Mälardalens Högskola.

– För människor som varit mycket inriktade på arbete kan första tiden efter pensioneringen bli tuff. Många schemalägger sin tillvaro att det blir som ett arbete att vara ledig.