Sändningsschema hösten 2007

Vändpunkt, en radioserie om och för kvinnor, men förstås inte helt utan män. Där speglas olika perioder för kvinnor mitt i livet. Det kommer att handla om allt från relationer, arbete, karriär till hälsa, livsstil och heminredning. Vändpunkter som påverkar olika livsbeslut som gör att vi hittar nya vägar, att vi tar nya beslut om hur vi vill leva.

Pr 1 Från koja till slott

För Carina Levin och hennes familj kom livet i den lilla stugan att bli en resa mot drömhuset, där hon idag har möjlighet att förverkliga alla sina inredningsidéer. Påverkar egentligen valet av hur vi placerar möbler och prylar hur vi mår?

– Vi levde compact living under åtta år. Då föddes tanken om drömhuset där jag skulle få möjlighet att förverkliga mina inredningsidéer. Soffborden är egen design, berättar Carina. Följ med på en rundvandring i drömhuset!

Pr 2 Feng Shui

Lotta Sjöberg lever och lär efter den över 3000 år gamla kinesiska visdomsläran Feng Shui. Den handlar om att hitta balans, helhet och livsenergi i livet.

– Vändpunkten kom i slutet av 1990-talet då jag befann mig i vardagshjulets stress och fann en bok om just Feng Shui, berättar Lotta.

Hon sadlade om, läste till hudterapeut, startade eget och hittade den nya livsrytm som hon ville leva efter. Idag känner hon en harmoni som speglar av sig i både det yttre och inre hos henne själv, men även i hur hon inreder sitt hem.

Pr 3 Minna om stress och utbrändhet

Den här tavlan vann Minna Brandner i ett konstlotteri på den arbetsplats honvar anställd vid under 15 år. Hon den visar det tillstånd hon själv befann sig i under några år, ihopkrupen, sårbar och utan möjlighet att kunna resa sig själv. Hon berättar om alla symtom hon drabbades när hon gick in i den omtalade ”väggen”. Med man, tre barn, villa och en heltidsanställning som chef kraschade allt en dag.

Pr 4 Stressad och långtidssjukskriven

Carina Jepsen-Lundkvist är 48 år och ensamstående mamma till två söner. I januari 2004 slutade hela hennes kropp att fungera.

– Jag var på jobbet och helt plötsligt kunde jag inte svara i telefon och jag klarade inte heller att skriva mitt namn. Hjärnan kollapsade och jag blev skräckslagen.

Så beskriver hon det tillstånd som var konsekvensen av en långvarig stressande period som kom att förändra hela hennes liv. Hon hade känt av olika symptom som magont, värk i kroppen och sömbrist, men ignorerade alla varningssignaler. Vägen tillbaka till ett friskare liv har varit lång, men mycket tack vare den Rehabiliteringsverksamhet som anordnas av Eskilstuna kommun har hon i grupp med andra långtidssjuka fått möjlighet att tala om sin situation. Helene Lundkvist arbetar som projektledare och coach. En gång i veckan träffar hon Carina för att tala om vardagen och hur hon hanterar den.

Pr 5  Vi har städhjälp

Anna-Lena Backman har inte ångrat att hon skaffat städhjälp. Varannan torsdag kommer hon hem till ett välstädat hem. Nu får hon tid över för annat.

 

 

 

 

Pr 6  Kvinna och chef

Marie Larsson är nyss hemkommen från arbetsplatsen på Nordea i Stockholm. Under fyra års tid har hon pendlat till arbetet från bostaden i Eskilstuna. Sedan ett och ett halv år är hon chef.

– Jag minns den dagen Marie fick frågan om hon ville bli chef på sin avdelning, det blev en lång sömnlös natt, berättar maken Johan som också har chefstjänst på en bank i Stockholm.

–  Jag är stolt över mamma som haft en tjänst i vården, läst på högskolan och nu klättrar på karriärsstegen, säger dottern Petra som ser sin mamma som en bra förebild

Pr 7 Kvinna och brandchef

När Cecilia Uneram var 26 år sökte hon och fick tjänsten som chef för västra Sörmlands räddningstjänst. Under nio år har hon pendlat från bostaden i Norrköping till arbetsplatsen i Katrineholm.

På fritiden ägnar hon sig åt en annan form av ledarskap, nämligen den som gymnastiktränare åt sina två barn.

Hon har ofta fått frågan om hur det är att vara ung kvinna i chefsposition, i torsdagens Vändpunkt ger hon svaret.

Pr 8 Träning under menstruation

Birgitta Kuivalainen tränar flera gånger i veckan. Målet är sommarens triathlontävlingar där hon cyklar, simmar och springer. Tidigare gjorde hon inte lika bra resultat under menstruationen eftersom hon ofta hade menssmärtor och rikliga blödningar . Idag äter hon p-piller för att slippa besvären.

Kaj Wedenberg klinikchef vid Mälarsjukhusets gynekologiska klinik berättar vad som händer när man manipulerar med menstruationscykeln. I torsdagens Vändpunkt ger Kerstin Svenson tips på ett mensskydd som är både billigt och miljövänligt.

Pr 9 Tyngdlyftningstjej med mycket fokus

När Camilla Carlsson var liten fick hon ett par boxningshandskar av sin pappa, men först som 29-åring började hon träna. Hon hade ett mål, att bli bäst i Sverige. Camilla tränade intensivt under några år, men det slutade inte som hon hade tänkt. I torsdagens Vändpunkt får vi följa med henne mot nya mål i en helt ny idrott.

Pr 10 Romsk kvinna

Tanja Svarts Lindgren är rom eller zigenare som hon hellre kallar sig. Hon är gift och mor till två söner. Sedan ett år tillbaka arbetar hon som elevassistent och lärare i hemkunskap och syslöjd på Svenskfinska skolan i Eskilstuna.

– Här på arbetsplatsen kommer barnen ofta fram och vill känna på mina kläder, många tycker att jag ser ut som en prinsessa, berättar Tanja som tyvärr har andra erfarenheter av vad människor i hennes omgivning tycker om långa kjolar. I torsdagens Vändpunkt berättar hon om flera obehagliga upplevelser då hon känt sig kränkt och ledsen.

Pr 11 Sexparty

Här visar Mimmi Hellsten olika sexleksaker eller hjälpmedel som hon väljer att kalla de massagestavar, oljor och kroppsmålningsprodukter som hon bl a erbjuder till försäljning på homesexpartyn. Hon har samlat ett gäng tjejer och under mycket skratt och fniss får de veta hur produkterna kan vara ett komplement i sexlivet.

I Vändpunkt kan du höra några av kvinnorna berätta om hur viktig sexualiteten är i en relation och hur sexlivet förändras med åldern.

Pr 12  Lisa har opererat bröst och ansikte

– Varje dag när jag tittar mig i spegeln känner jag mig nöjd med ingreppet, det har gett mig en piggare blick, berättar 37-åriga Lisa som våren 2006 genomgick en ögonlocksoperation. Den skulle så småningom följas av flera plastikoperationer.

I Vändpunkt berättar hon om hur självkänslan har stärkts tack vare ingreppen. Hon ångrar ingenting idag.

 

Pr 13 Vändpunkten för Margareta Rane

Idag är Margareta Rane egen företagare. Steget från en vanlig anställning till att satsa på egen verksamhet var inget hon hade planerat för sju år sedan. Det var då en familjemedlem blev sjuk. Den traditionella sjukvården hjälpte inte och därför vände hon sig mot alternativmedicinen istället.

– Det fungerade men jag mötes av arrogans från sjukvården. Motståndet fick mig att lyssna till min egen intuition om vad som var rätt och fel. Idag vet jag att vi måste öka det egna immunförsvaret för att kroppens självläkande kraft ska kunna ta vid, säger Margareta.

Pr 14  Kristin har gått ner 14 kg

Kristin Sletta vägde 87 kilo i början av året, nu har hon bantat 14 kilo. Det var i februari som hon anmälde sig till en viktminskningskurs. Det var företagshälsovården i kommunen hon bor i som arrangerade kursen. Hon fick skriva på ett kontrakt, att hon skulle följa den handbok som deltagarna fick. Hon har inte ändrat livsstil helt, men hon har ett annat förhållningsätt till kosten.

– Jag har alltid varit en person som varje söndag bestämt mig för att börja ett nytt liv och äta bättre. Men jag har alltid fått skuldkänslor eftersom jag aldrig har lyckats hålla det jag planerat, berättar hon.

I Vändpunkt får vi höra hur hon gjort för att har lyckas gå ner i vikt och hur hon lever för att behålla den nya idealvikten.

Pr 15 Självförsvar

Tanja Madsen, Lotta Gottfriedz och Rosilene Nava-Lillman tränar självförsvar, instruktör är Ulrika Bremer.

– Sen jag började den här utbildningen har jag fått ett bättre självförtroende och det har gjort att jag känner mig tryggare när jag går ute sena kvällar, säger Lotta som har tränat jujutsu i många år.

I Vändpunkt berättar de om olika tekniker som de lärt sig för att snabbt kunna agera om de skulle bli utsatta för ett överfall.

Pr 16 Lolo berättar om dotterns svåra cancersjukdom

Ann-Louise och döttrarna Ira och Louine tittar ofta i fotoalbumet där Iras kamp mot den elakartade cancern finns dokumenterad i ord och bild. Hon var två år gammal när föräldrarna fick beskedet att hon inte skulle överleva den ovanliga cancersjukdomen som hade drabbat lungorna. I Vändpunkt berättar mamma Ann-Louise om kampen mot sjukdomen och hur synen på livet har förändrats.

Pr 17 Spakväll

De har släppta allt vad julförberedelser heter och tillåter till sig att njuta av en spakväll tillsammans. I Vändpunkt bjuds det på massage, fotbad, ansiktsmask, mat och så mycket snack förstås.

Pr 18 Marias uppbrott

Maria Anell läser en friskvårdsledarutbildning på Åsa Folkhögskola. I ämnet mental hälsa har läraren Olof Polhua gett eleverna i uppgift att berätta om en viktig händelse ur livet. För Maria blev det en vändpunkt. Inför klassen satte hon ord på de uppbrott hon har upplevt i livet, om separationerna från de män hon levt med. Hur det har påverkat henne berättar hon i Vändpunkt.