Speaker & inläsningar

Rösten är mitt viktigaste verktyg som radiojournalist och inläsare! Och rösten kan varieras i oändlighet vad gäller tonläge och intensitet. På så sätt kan man tona in det perfekta röstläget som bäst passar budskap, mediet och tillfället.

I en ren speakertext mellan inslag och inslag av medverkande röster är det väsentligt att tonfall och betoningar bygger ihop berättelsen. S.k påor som presenterar en medverkande, inslag eller intervjuinsatser bör ha rätt emotionellt tonläge av reportern och ordval bör noga övervägas som bäst klaffar till det som kommer. På samma sätt bör de s.k avorna dvs avslutande orden efter en medverkande kommentar klaffa i röstläge och ordval till vad som just sagts.

Det är en svår konst, om än skön och rolig.

När reportagebygget fungerar så verkar det så lätt, när man lyssnar på helheten, men rätt svårt egentligen att få till under processen. Det kräver oftast full koncentration och optimal närvarokänsla just när speakern skrivs och läses in.
Jag har gjort och gör många speakeruppdrag till informationsfilmer. Har både läst in speaker efter skrivet manus, men även  ansvarat för innehåll och upplägg när jag tidigare arbetat som  taltidningsredaktör för Sörmlands Kassettidning. Där var det oerhört väsentligt att informera på ett visuellt tydligt sätt. Målgruppen var synskadade.

Jag var även tidigare ansvarig för Sörmlands Inläsningstjänst. Här läste vi in skrivet material tex bruksanvisningar, protokoll och kommun- och landstingsinformation dvs det som aldrig varit inläst tidigare.

Här kommer ett axplock av produktioner där jag också varit speakerrösten: Instruktionsfilm för Monark Ergomedic, Toyota Prius informationsfilm och Goldenklubbens informationsfilm.

Under några år har jag även varit tidningen Amelias röst.

Jag är rösten bakom boken Dålig Tajming morsan. Den är skriven av Lisbet Svedlind och baseras på en verklig händelse som handlar om hedersrelaterat våld.

För Södermanlands Idrottsförbund har jag 2014 till 2016 varit den ”nominerande rösten” för idrottspriserna på Sörmlandsgalan.