Compact Living ger utrymme till annat – Krönika i tidningen Trappuppgången

Under tre månader 2009 bodde jag ensam i en gammal liten timrad gårdsstuga på tjugo kvadratmeter som jag hyrde i byn Baggbo i Bjursås socken i Dalarna. Jag ville utmana mig själv, hoppa av ett tryggt liv hemma i Eskilstuna och bo ensam utan min familj. Många trodde att det handlade om en kris i äktenskapet, men det vill jag högt och tydligt dementera. Det var min stora längtan att få åka skidor på heltid, i snörik miljö utan tider att passa, som lockade. När bilen packades var det lika viktigt att få med lite personliga saker från hemmet som alla träningskläder. Det var betydelsefullt att mina ljusstakar, linnedukar, mysfilten och foton på familjen fick följa med till den nya bostaden.

Väl på plats insåg jag att ytan i stugan bjöd på allt vad jag behövde. En loftsäng, en soffa, ett litet kombinerat köksbord och skrivbord, ett pyttelitet kök med de vitvaror som en modern människa vill ha och en toalett med dusch. Värmeslingor på toagolvet och öppen spis var mer än jag hade i bostaden hemma.

I det hektiska vardagsliv vi alla lever med krav på vackra välstädade hem, stora tvätthögar som måste tas om hand, fyllda kylskåp och tider att passa upptäckte jag plötsligt att livet erbjöd något annat, nämligen tid för reflektion och återhämtning. Att städa tjugo kvadratmeter går fort, att laga storkok till en människa frilägger mera tid och att tvätta träningskläder för hand hinner man med när inte jobb och andra måsten pockar på. Det svåraste var att skaka av mig Luther, han satt på min axel i nästan två månader…

Det är få förunnat att kunna ta en timeout i livet, men som frilansjournalist bestämmer jag över min tid. Sen handlar det förstås om att våga säga nej till jobb och säga ja till sig själv istället. Med vuxna barn och en man som supportade en skiddröm, hittade jag värden i livet som jag tror andra måste uppleva för att förstå. Ensam är inte alltid stark, men jag lärde mig mycket om både praktiska vardagssysslor och om mig själv.

Har du en dröm så satsa nu för livet går inte i repris.