“Dags för njutningsloppet nästa år”

“Dags för njutningsloppet nästa år” är en krönika som publicerats i Sörmlandsbygden där jag skriver om tidshysterin inom Vasaloppet. Du läser den hos Sörmlandsbygden här eller nedan.

“God morgon, god morgon. Välkomna till Berga by i Sälen” – så brukade det låta när tv-legendaren, Sven ”Plex” Petersson startade tv-sändningarna första söndagen i mars. Tusentals skidåkare stod startklara för att anta utmaningen i världens största långlopp, Vasaloppet.

Under min uppväxt stod det alltid en bricka med varm choklad och två smörgåsar på soffbordet i vardagsrummet på Vasaloppsmorgonen. Jag minns hur jag yrvaken och med täcket runt mig sjönk ner i soffan hos pappa. En helig stund som han och jag tillbringade tillsammans framför teven. Starten fick vi inte missa, alltid hände det något spektakulärt. Vasaloppsmorgnarna kom att bli en tradition som jag har fortsatt med även efter det att pappa gick bort.

Vasaloppet följer man utmärkt från tv-soffan, men visst, att se loppet live är häftigare. 2009 var första året som jag var på plats utmed spåret, men då under Öppet Spår och som reporter för Sveriges Radio.

Det finns olika inställningar till hur skidåkare vill genomföra sitt Vasalopp. Många är de som vill pressa tider och jaga mil i syfte att åka snabbare än tidigare år. Andra deltar av tradition och några har kanske slagit vad om att åka de nio milen utan att ha tränat tillräckligt. Ett galet påfund som ingen kropp bör utsättas för. Det är en prestation att som eliten åka de nio milen från Sälen till Mora på under fyra timmar, men att åka på åtta, tio eller tolv timmar som många andra skidåkare gör är en ännu större prestation. Det sliter hårt på både kropp och psyke.

Vasaloppets nya vd Eva-Lena Frick talar om att de vill uppfylla människors drömmar. Vasaloppsorganisationen vill bidra till att deltagare ska nå sina mål, mål som de kanske inte trodde var möjliga att nå och de lockar motionärer att komma tillbaka år efter år oavsett bister kyla och ibland dåliga spår.

Många har förbättrat sin livskvalité genom träning när de förbereder sig inför något av loppen. Så visst kan jag hålla med om att Vasaloppet i hög grad bidrar som en motor för folkhälsan. Men tillbaka till inställningen. Om flera kunde koppla bort prestationstanken och tänka njutning istället, så skulle skidupplevelsen säkerligen bli en annan i Gustav Vasas spår. Ingen skulle fråga om tid utan istället mäta loppet i njutning. I år skapade man ett nytt lopp i Nattvasan. Nästa år tycker jag att Vasaloppsorganisationen ska erbjuda njutningsloppet där vi slutar snacka tider.