Längtan och saknad

Känslan var helt fantastisk när jag och min bror såg att bandspelaren som vi länge önskat oss låg i det nyöppnade paketet, en julklapp som våra föräldrar hade köpt till oss gemensamt. Det var den första tekniska tingest vi någonsin fått. Jag hade länge önskat mig precis en sådan, men den var alldeles för dyr att köpa till bara en av oss.

Att få längta efter något som man gärna vill ha och så småningom förhoppningsvis få är en otroligt skön känsla. Frågan är vad som är starkast i processen, väntan eller målet att få det vi så gärna önskat? Eller är det så att definitionen av längtan är just en väntan som förhoppningsvis slutar i målet? Ja, så är det nog.

Jag tror det är viktigt att få längta, att inte ta saker för givet. Allt oftare reagerar jag på att många inte får uppleva just längtan. Kanske för att det hos många finns ekonomiska förutsättningar att alltid kunna köpa det man vill ha när det gäller prylar och upplevelser.

Om vi längtar efter någon vi tycker mycket om kan längtan bli tung om den visar sig bli lång, men fantastisk när mötet väl sker.

Att sakna har en annan definition. Någon eller något fattas oss att jämföras med längtan där det man vill ha ändå är möjligt.

Jag läste en gång en dikt om saknad och längtan. Där i raderna stod att när vi saknar någon, sprider vi vemod, gråter eller förtränger och glömmer bort. I känslan av längtan efter någon skrattar vi och sprider glädje inför händelser som vi ännu inte vet någonting om. Tänkvärt!

Saknad och längtan har starka känsloyttringar, de påverkar oss på olika sätt.

Att längta bort kan vara en stark genuin känsla över att få uppleva nya saker och uppnå en frihetskänsla. En känsla som är stark i hjärtat för något vi gärna vill, men det kan också vara ett tecken på att någonting är fel, en flykt. En längtan bort kan bli en längtan hem av att få ingå i ett sammanhang igen.

Längtan behöver inte vara något storslaget. Media sprider ofta bilder av tjusiga hem, exotiska resor och spännande karriärer. Något som många säkert längtar efter och vill ha, men ett hem som inte är förknippat med trygghet och en plats fylld av kärlek och värme blir innehållslöst, kallt och ödsligt.

Om vi alla kan sätta ord på vår egen längtan, hur enkel den än må vara, och försöka leva den, ja då blir livet säkert alldeles underbart att leva. Bandspelaren blev för mig tidigt en längtan att få jobba med radio. Längtan som blev en dröm som senare blev sann.