“Jag föredrar mjuka värden”

“Jag föredrar mjuka värden” är en krönika om terrordådet i Stockholm som publicerats i Sörmlandsbygden.

Efter den fruktansvärda terrorattacken i Stockholm är mitt ämnesval för veckans krönika självklart. Attacken lämnar ingen människa oberörd. Det går inte att förstå hur en människa kan planera och iscensätta det 39-åringen gjorde. Fyra personer dödades och minst femton skadades. Han greps tack och lov och är nu misstänkt för terrorbrott genom mord. Ett brott som han i dagsläget har erkänt.

Terrorn finns överallt i världen. Det sker hela tiden. Det är skräck man vill sprida. Skräck som ska få oss att ändra vår livsstil från ett öppet och fritt liv till ett instängt som ska präglas av rädsla och fruktan.

Jag funderar mycket på vad denna Rahmat Akilov har i sin ryggsäck? En del vet vi, som att han som uzbekisk medborgare i december fick en tidsfrist på fyra veckor att lämna Sverige sedan hans ansökan till Migrationsverket avslagits. Men uppväxten och livet i hemlandet, det vet vi inte så mycket om.

Barndomen präglar mycket hur vi blir som vuxna. Föräldrar och andra vuxna är förebilder för den generation som så småningom ska ta över. Hur vi talar och agerar gentemot varandra påverkar ofta de som finns oss nära. Vad är det då som är viktigt i livet är en fråga jag ställer mig allt oftare. Behoven ser självklart olika ut beroende på var vi bor i världen och hur vi är som människor.

Jag tänker mer och mer på mjuka och hårda värden. De mjuka får representera goda värderingar som jag i alla lägen vill stå upp för. Jag vill våga uttrycka min ståndpunkt när andra handlar och talar om motsatsen som att vara homofobiska, rasistiska, ojämnställda och att tycka att alla människor inte har ett lika värde. För mig är det viktigt att våga stå för den jag är och visa det goda genom att handla därefter.

Hårda värden är kanske lättare att förstå och greppa. När det gäller företagande talar vi om omsättning, avkastning och vinstmarginal. I privatlivet vad vi äger, alla långresor vi företar oss och att vara duktiga i att snickra på huset vi bor i. Om vi i huset inte lever upp till goda och mjuka värderingar då är huset inget värt för mig oavsett hur dyrt och fint det är. Prylar och äganden är inte lika viktiga som de goda värderingarna.

Rahmat spred skräck i Stockholm, han skadade och dödade människor. Två dagar efter attacken samlades tiotusentals människor vid Sergels torg för att manifestera kärlek. Uppsåtet med Akilovs handling var att genera de hårda värdena, men tack och lov mynnade det ut i det rakt motsatta, kärlek och medmänsklighet.

Det mjuka värdet som, om vi spred det hela tiden, skulle göra vår värld till en humanare och bättre värd att leva i för alla människor.