Ett gott skratt förlänger livet

Kan ni tänka er, två veckor utan mobil och uppkoppling på sociala medier? Jo, det är sant! Jag har precis upplevt en semester med tid för reflektion och vila. Det har varit så avkopplande och skönt att jag nu känner mig redo för nya jobbutmaningar igen.

Jag har skrivit om en mobilfri tillvaro tidigare i en krönika. Min mobil är ett arbetsredskap, en telefon och ett hjälpmedel i många sammanhang. Jag saknar den i vardagen om jag har glömt den någonstans, men under semesterperioden var det en fröjd att slippa leta efter den. Jag kom på mig själv med att tänka tankar fullt ut innan jag hoppade in i något nytt.

Häromsistens läste jag en artikel om att vi borde bli hjärnsmartare. När hjärnan ska arbeta med avancerat tänkande behöver vi spara energi och ta regelbundna pauser. I texten stod att läsa om läkaren Kristina Bähr. Hon ställer klockan för att komma ihåg att vila hjärnan. Frågan är hur många av oss som skulle göra det. Att lämna mobilen och den digitala världen och bara vara här och nu ger med största sannolikhet hjärnan vilotid.

I min digitala värld finns sociala medier som Facebook och Instagram. Det är inget som jag är motståndare till. Jag kan bli överförtjust när någon har lagt ut en vacker bild. Sen gäller det att sålla, allt behöver vi inte läsa och ta in. De vackra bilderna fick jag irl (in real life) på stranden, under yogastunden eller vid alla tjusiga matuppläggningar på buffébordet. Jag upplevde njutningen av att läsa en god bok och verkligen tänka på att jag kunde göra det en vanlig onsdag på förmiddagen.

Med på resan hade vi goda vänner från Värmland. De fyllde på med många glada skratt när det krävdes översättningar av ord och uttryck som till exempel bös, feschlit, töligt och slödreck. Att inte förstå dialektala uttryck från någon som bor tjugo mil bort är märkligt, men oerhört kul. Jag önskar att ni kunde höra deras uttal.

Ja visst blir man glad när man skrattar! Det sägs att ett skratt håller oss friskare både psykiskt och fysiskt. När vi skrattar utsöndras lyckohormonet dopamin i hjärnan precis som efter motion och sex. Forskare har kunnat konstatera att skrattet hämmar tillskottet av stresshormon. Vi får ett bättre minne, lär oss lättare nya saker och löser problem enklare.

Skrattet måste självklart komma från äkta glädje. Skadeglädje fungerar inte. Skrattet blev en härlig ingrediens på semestern och ett gott skratt lär förlänga livet.

Förresten, ni kanske vill ha en översättning av de värmländska orden. Bös/skräp eller smulor på golvet, feschlit/sjåpigt, försiktigt, töligt/tråkigt, tjatigt och slödreck/drinkdricka.

Finns det några sörmländska uttryck som låter lika kul tro?