Jag skruvar upp volymen och sjunger högt

Efter en arbetsvecka späder jag ofta på en redan skön fredagsfeeling med att lyssna på Queens Bohemian Rhapsody. Jag spelar den högt och sjunger med, njutbart för ingen annan än mig själv. Låt två är lika självklar, Mando Diaos Strövtåg i hembygden. Känslan är densamma varje gång, jag mår gott.

När vi städade ut julen gick det betydligt enklare och blev mycket roligare med bra musik hämtad från musikbiblioteket i telefonen. Städningen gick som en dans när musiken fick ljuda högt ur vår externa lilla högtalare.

Premiärdagen för filmen ”Ted – för kärlekens skull” satt jag bänkad med höga förväntningar. En folkkär artists liv på bioduken bjöd på låtar där många kan texterna utantill. Jag minns en bilresa upp till Åre. Jag var tio år och spelade Eiffeltornet på min kassettbandspelare om och om igen. Pappa suckade, men jag tröttnade inte. När det gäller Ted och Kennet Gärdestads låtar så finns samma känsla och låtupplevelse kvar, fyrtio år senare. Jag sjöng med på bion och grät en skvätt över det sorgesamma slutet på en film som var riktigt bra.

Musik väcker känslor hos oss men den kan även vara läkande. För några år sedan gjorde jag ett inslag om FMT- funktionsinriktad musikterapi. En metod där man med musikens hjälp kan stärka människors fysiska, psykiska och sociala utveckling.

Begreppet funktion står för en helhetssyn på människan. En samverkan mellan kroppskontroll, perceptionsförmåga, rörelsemönster, andning och koncentrationsförmåga. Kommunikationen sker med hjälp av instrument och utan ord. Terapeuten använder piano och mottagaren slag- och blåsinstrument. I FMT behövs inga musikaliska färdigheter. Metoden har visat sig ha god effekt på stroke- och parkinsonpatienter. Med FMT kan de helt individanpassat på ett motiverande sätt träna upp och utveckla olika funktioner i kroppen.

En annan skön musikupplevelse fick jag i lördags när Christer Lindarw bjöd på sin sista After Dark-show i hemstaden Eskilstuna. After Dark öppnade dörren till en gayvärld som blev accepterad mycket tack vare musiken även om många låtar framfördes playback. I slutnumret slet Christer av sig en glittrande stass och stod ensam på scenen i jeans med bar överkropp. Han tackade publiken men framförallt SVT som på 80-talet vågade visa After Darkföreställningar. Det var rörande att höra och tårarna kom även denna gång.

Det finns forskning som visar att kultur är hälsa. Så gör som jag, sjung in det nya året med låtar du gillar. Läs böcker. Första boken för året är julklappen från dottern, ”Omgiven av idioter – hur man förstår dem som inte går att förstå”. Hälsa är också att äta sunt så nu går jag vidare med 21-dagar-utan-socker.