Mord lockar

”Kom till polishuset så ska du få en genomgång om vad som skedde på mordnatten”, sa kriminalpolisen som jag skulle samarbeta med i radioserien Brottsplats Sörmland – om lösta och olösta brott genom tiderna. Det var ointressant. Jag ville att vi skulle ses på brottsplatsen och allra helst samma klockslag som brottet hade begåtts, någon timme efter midnatt. Mitt förslag var inte populärt, men vi hittade en gyllene medelväg och strålade samman strax efter klockan 22.

Det regnade och var mörkt ute när vi klev innanför porten och tyst tog trapporna upp. Vi stannade till utanför dörren till mordplatsen och jag ställde mina frågor. Per automatik blev vårt samtalsläge lågt och lite viskande med respekt för folk som redan hade gått till sängs. Trots att mordet inträffade tretton år tidigare så hörde jag en röst som i detalj mindes vad som hade hänt den ödesdigra kvällen. Polisen, som kom att bli min radiokollega under ett par år, var rent känslomässigt tillbaka på mordkvällen. Han talade lågt och gav en tydlig bild av det omtalade Flinkmordet i Eskilstuna.

Radiomässigt vill man skildra en känsla. Den är omöjlig att hitta bara genom att läsa ur de handlingar som är kopplade till fallen sittande på ett rum i polishuset. Det blev ”min polis” varse under radioseriens gång. När vi besökte olika brottsplatser runt om i länet och träffade människor som ville berätta om olika fall så sa han ofta, ”man måste vara på brottsplatsen för att få rätt känsla”. Vi lärde oss mycket om varandras arbetssätt under produktionens gång. En spännande tid där jag fick dyka ner i många otäcka fall som inträffat genom åren.

Under ett par dagar har jag plöjt Arbogafallet, en tv-dokumentär som finns samlad på SVT-play. I sex delar får tittaren följa rättsprocessen i en av Sveriges mest omtalade kriminalhistorier. Journalisten vill försöka förstå vem Johanna Möller är, kvinnan som lät pojkvännen mörda fadern och dömdes för det samt mordförsök på modern. En riktigt otäck historia där det är svårt att förstå hur någon så kallt och beräknade mördar anhöriga och manipulerar många i sin omgivning.

Brott fascinerar många. Nu hoppar självaste professorn i kriminologi, Leif GW Persson mellan tv-kanalerna för att bjuda tittarna på sina direkta teorier. Tittarsiffrorna blir säkerligen lika höga i TV4s Brottsjournalen som i Efterlyst och Veckans brott. Vi får liksom inte nog av mordgåtor och brottsfall.

Nu står hösten för dörren. Med tända ljus och uppkrupen i läsfåtöljen ska jag våga mig på

Katrineholmsfödda Carin Gerhardsens senaste bok ”Det som göms i snö”.  En psykologisk thriller som jag hoppas bjuder på samma närvarokänsla som ett radioreportage kan göra.