Vad händer när ljud möter bild och bild möter ljud?

I konstprojektet 3:2 ingår fotograf Ulf Renholm, konstnär BrittMarie Järnström Lindell och radioproducent Kerstin Svenson. I ett fysiskt möte oss emellan växte projektet fram där vi fick kliva över våra kompetensgränser och skapa i det som var nytt.

3:2 består av arton porträttbilder som visas i en mobilapp ihop med sina unikt framtagna ljud. Sex av bilderna visas även som film i mobilen.

Bakgrund

Projektet påbörjades 2013 och följdes av två års förberedande arbete för att färdigställa verken. Hösten 2015 visades konstprojektet i två olika miljöer. Först i offentlig miljö genom ett samarbete med Eskilstuna kommun, Länstrafiken och Transdev, vilket innebar att vårt projekt visades i arton busskurer i Eskilstuna.

 

Konstprojektet 3:2 blev utvalt bland hundratals ansökningar från 53 länder att delta på Stockholm Fringe Festival. Verken visades liksom i busskurerna i affischform på Galleri KonstArt och Studio 44. Konstprojektet 3:2 prisades sedan med Stoff Award för sitt innovativa grepp.

Delar av projektet har också visats på Uppsala Kortfilmsfestival samt Uppsala Fotofestival. Vid Katrineholms firande av 100-årsjubileumet 2017 var Konstprojektet 3:2 ett av projekten som beviljades medel. Samtliga arton verk visades i det offentliga rummet under de fyra sommarmånaderna. Verken placerades i olika offentliga miljöer, bland annat i parker, på elskåp och andra uterum i staden. Till skillnad mot tidigare utställningar valde vi denna gång att arbeta med olika storlekar och material, från väldigt små bilder på klistervinyl till mycket stora, upptryckta som vepor. Under november 2017 visades 3:2 på Konstnärshuset i Stockholm.

Porträttbilderna består av målningar, filmsekvenser och fotografier. Ramen för ljudet har varit röster eller ljud skapade av människor. Projektet handlar om att ljudsätta bilder och bildsätta ljud. Varje verk innehåller två konstnärers arbete. I arbetsprocessen har vi upprepade gånger tagit fram varsitt ljud och en bild som skickats till de övriga i gruppen, som i sin tur har inspirerats att färdigställa verken utifrån dess olika förutsättningar.

Hur laddas appen?

1. Ladda ner och starta appen HP Reveal och följ instruktionerna
2. Sök på ” 32konst”
3. Välj ” Follow” på en av träffarna
4. Klicka på fyrkanten nere i mitten
5. Rikta mobilens kamera mot bilden

Med hjälp av appen i mobilen scannar besökaren av respektive bild och ljudet som är kopplat till den aktuella bilden spelas upp i mobilen.