En radioserie om idrott och hälsa

Sändningsschema våren 2009

Vill du höra några av inslagen som fortfarande ligger kvar på P4 Sörmlands hemsida så klicka här!

Pr 1 Möte med Johan Holmsäter, Friskis och Svettis grundare

johan-holmsäter-friskisgrundare-radiointervju.jpgKlara Färdiga Gå! – en programserie om starten mot målet – en sund själ i en sund kropp. Det kommer att bli en blandning av allt som handlar om livskvalité, från hur man skjuter upp åldrandet till mannen som frälser elithandbollslaget Guif. Det och mycket mer ska Kerstin Svenson avhandla under tisdagamornarna. Hon lägger grunden i det första programmet där vi får träffa Mariefredsbon Johan Holmsäter. 1978 grundade han Friskis & Svettis. Verksamheten startade utifrån en idé om att idrottsrörelsen och sjukvården skulle kunna utnyttja varandras kunskaper bättre. Han är en riktig livsnjutare som gillar god mat och motion!

Pr 2 På cykel från Stockholm till Lissabon!

till-lissabon-på cykel-radiointervju.jpg Den 16 april ger sig Elin Bandmann och Gustav Lorenz iväg på en 450 mil lång resa på cykel med start i Stockholm till slutmålet Lissabon. Syftet med turen är att visa på vilka postiva resultat man kan uppnå inom fem olika områden när man använder cykeln som transportmedel. Det  handlar om klimat, miljö, hälsa, tid och pengar. De kommer att dokumentera resan som tillsammans med tidigare forskning kommer att vara underlag för ett utbildningsmaterial riktat till gymnasieskolor i Sverige. I vår serie ”Klara Färdiga Gå” får vi höra hur de förbereder sig.

Pr 3 Tobias är fotbollstränare för både mamma och syrran

Hösten 2008 tog Tobias Marklund över tränarrollen för Skogstorp GoIFs damlag som spelar i division fyra. I spelartruppen finns syrran Julia men också mamma Susanne. I Klara Färdiga Gå berättar dom hur det är att få tränarinstruktioner av den 19-årige familjemedlemmen.

Pr 4 Möt elithandbollslaget Guifs frälsare

guifs-frälsare-ardenfors.jpg Guifs frälsare heter Marcus Ardenfors. Sen ett och ett halv år tillbaka är han mental coach i Guifs A-lag, en ny roll i ledarstaben som spelaren Thomas Tverin uppskattar. I Klara Färdiga Gå berättar dom om möten som kan handla om allt från kärleksproblem till varför man inte bli uttagen till match.

Pr 5 Är det möjligt att skjuta upp åldrandet?

gunnar-ström-tränar-vidare.jpg I oktober fyller Gunnar Ström 79 år. Han cyklar flera mil varje dag och så spelar han bowling, men det är skridskosporten som ligger honom varmast om hjärtat. Han har deltagit i flera OS, EM och VM-tävlingar. Idag tränar han ungdomar på Isstadion i Eskilstuna, en arenasom han själv har varit med och byggt. Gunnar är övertygad om att det är idrotten som håller honom ung i sinnet, frisk och stark.

Pr 6 Invandrarprojektet Sörmlandslinjen

Sörmlandsidrotten-idrottsprojekt-reporter-kerstin-svenson.jpg Diana kommer från Kenya. Hon studerar svenska för invandrare, SFI i Flen. Nu deltar hon i integrationsprojeket Sörmlandslinjen där målsättningen är att bygga en bro in i det svenska samhället.

Pr 7 Åsa är kostmedveten

ekolåda-åsa-johansson-radiointervju-jpg Varannan vecka får Åsa Johansson en ekolåda levererad hem till dörren med närproducerade och ekologiska råvaror. Hon vill bidra till en miljövänlig värld och genom att följa sina värderingar är det inte svårt.

Pr 8 En god sömn är livsviktigt!

hans-barkselius-sömnbesvär.jpg I dag sover Hans Barkselius gott, men så har det inte alltid varit. Under en period sov han inte alls och han är inte ensam om det problemet. 25 procent av befolkningen har sömnproblem enligt Mirjam Ekstedt, sjuksköterska och forskare i ämnet sömn och utbrändhet.

Pr 9 Positivt tänkande

annki-endal-lätta-vingar-radiointervju.jpg Lotta Gran och Jeannete Backman går en enerigtankarkurs. Lärare och inspiratör är Annki Endal som driver företaget Lätta Vingar. Hon vill ge deltagarna verktyg för att ändra negativa tankar i positiv riktning.

Pr 10 Medicinsk yoga

daniela-schütts-medicinsk-yoga-radiointervju.jpg Daniela Schütts är diplomerad yogalärare och leder medicinsk yoga. Träningsprogrammen är utformade så att alla, utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utöva dem, sittande eller liggande. Övningarna består av medveten andningsträning, mjuka fysiska övningar och avslappning. Jan Heljestrand och Tina Urby-Hulldin berättar i Klara Färdiga Gå om effekten som den medicinska yogan har på smärta, sömn och oro.

Pr 11 Cancer o motion

berit-gillerstrand-bröstcancer-radiointervju.jpg Våren 2008  kände Berit Gillerstrand en knöl i ena bröstet. Det skulle visa sig vara en elakartad cancer. Bröstet opererades bort och under den svåra cytostatikabehandligen tappade hon allt hår. För att klara av den svåra sjukdomen promenerar hon dagligen tillsammans med sin man. Har motion en positiv påverkan på cancer? Klara Färdiga Gå på tisdag efter halv åtta.

Sändningschema hösten 2009

Pr 12 Positivt tänkande efter semestern

eva-karlsson-coach-radiointervju.jpg Eva Karlsson är coach och mental tränare. I ett coachsamtal träffar hon Dennis Andersson som känner ångest för att börja jobba efter en lång och skön semester. Tillsammans ska dom försöka vända negativa tankar till att bli mer positiva. I höstens första Klara, Färdiga, Gå ger hon tips på hur du kan bryta ett mönster om du har viljan att förändra saker i ditt liv.

Pr 13 Segling- elit/familj/rekreation

fredrik-birgersson-SMmedalj-segling-radiointervju.jpg För Fredrik Birgersson är segling nummer ett i livet, näst efter familjen förstås. Han kan stoltsera med flera SM-medaljer och nu lär han barnen allt om båtliv och sjövett. I Klara Färdiga Gå får vi följa med Fredrik och sonen Simon på en seglingstur på Mälaren.

Pr 14 Sorgen efter ett förlorat barn

lars-bergquist-diplomat-författare-radiointervju.jpg 1975 tog 20-årige Jonas sitt liv. Hans far, författaren och diplomaten Lars Bergqvist, beskriver i boken Spegelskrift den sorg som han upplevde direkt efter den tragiska händelsen.

Pr 15 Ett sunt liv tack vare en livsdröm

kaj-svens-livsdröm-radiointervju.jpg Kaj Svens åker sitt sista träningspass på rullskridskor från arbetsplatsen på Mälasjukhuet till bostaden i Skogstorp strax utanför Eskilstuna. Nu går han i förtida pension. Om en dryg månad ska han och hustrun Lena förverkliga en dröm. De ska åka på en årslång resa till Australien. I Klara Färdiga Gå berättar dom om det stora äventyret.

Pr 16 Tränad till livvakt i Irak, men nu…

munir-livvakt-radiointervju.jpg 33-årige Munir arbetade under fyra år som livvakt för tre olika ministrar i hemlandet Irak. För drygt två år sedan tvingades han fly. I dag läser han svenska för invandrare på SFI och kämpar för att få tillbaka den goda kondition som han hade under sin yrkesverksamma tid.

Pr 17 Ideellt arbete inom idrottslivet

sven-erik-karlsson-flens-if-södra-radiointervju.jpg Sven-Erik ”Svenne” Karlsson har vigt sitt liv åt idrotten. Han lägger ner många timmar som materialförvaltare i Flens IF/Södra. Han tvättar matchställ och åker kommunen runt och för att sätta upp affischer inför matcherna.

Pr 18 Professor i infektionssjukdomar, Sven Britton om idrott o svininfluensa

sven-britton-professor-infektionssjukdomar-radiointervju.jpg Idrott, rött vin, familj och arbete står högt i kurs hos Sven Britton,  professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet. I Klara Färdiga Gå ger han svar på frågor om svininfluensan. Han anser att det är en solidaritetshandling att vaccinera sig. Genom egen immunitet skyddar man andra.

Pr 19 Djur och friskvård

holmström-stavtorpsgård-radiointervju.jpg Det är här på Stavtorps hästgård i Mariefred som familjen Holmström bor sedan fem år tillbaka. Tidigare levde de ett hektiskt storstadsliv i Stockholm. I dag har dom hittat ro och harmoni i livet tillsammans med sina sex hästar.

Pr 20 Hjärna, hjärta, hälsa – ledord för Gripsnäs friskola

gripsholms-friskola-radiointervju.jpg Den nystartade friskolan Gripsholmsskolan i Mariefred har tre ledord; Hjärna Hjärta Hälsa. Skolan är unik i sitt slag då varje barn har tillgång till en egen bärbar dator. Under rasterna vistas elever och lärare på historisk mark, nämligen i Hjortparken mitt emot Gripsholms slott.

Pr 21 Rökavvänjning

ingrid-karreskog-rökavvänjning-radiointervju.jpg Under 35 år rökte Ingrid Karreskog. Till slut fick hon nog och bestämde sig för att fimpa. Hon kontaktade sin vårdcentral och fick hjälp av distrikssköterskan Agneta Skott. Nu har hon varit rökfri i drygt fem år.

Pr 22 Vilken påverkan på hälsan har förälskelse?

förälskade-barbro-rolf-radiointervju.jpg För sju månader sen träffades Rolf och Barbro. De är upp över öronen förälskade. I Klara Färdiga Gå berättar de om hur det har påverkat deras hälsa.

Pr 23 “Må-bra-kväll” för killar

spakväll-för-killar-radiointervju.jpg Kan ni se ett gäng killar framför er som sitter i fotbad och får nackmassage, samtidigt som de smuttar på en hälsodrink? De spolar sportsnacket och diskuterar hälsa en hel kväll. Ja, det är faktiskt sant. Lyssna på Klara Färdiga Gå tisdag efter halv åtta.

Pr 24 Frekvensterapi

frekvensterapi-agneta-bergstrand-radiointervju.jpg Agneta Bergstrand jobbar med frekvensterapi som erbjuder en kombination av österländsk visdom & västerländsk teknologi. Allt vibrerar i en frekvens som går att mäta och med ett speciellt analysprogram kan vi få svar på var i kroppens meridianer som det inte är fritt flöde. I Klara Färdiga Gå ska Kerstin Svenson få prova denna teknik som bland annat har använts på de kosmonauter som under 1990-talet skickades upp med rymdfärjan MIR.

Pr 25 Rampfeber

rampfeber-christina-davisson-radiointervju.jpg Brukar du känna obehag när du ska tala inför andra människor? Blir du röd i ansiktet, slår hjärtat hårt i bröstet eller är du rädd för att få en blackout och glömma allt du ska säga? Då är du inte ensam. I Klara Färdiga Gå ska det handla om rampfeber, en skräckkänsla som Teddy Blomberg har upplevt många gånger. I programmet får vi även möta författaren Christina Davisson som skrivit boken ”Rampfeber och konsten att hantera den”.

Pr 26 Hjärt- och lungräddning

hjärt-och-lungräddning-christina-stigbar-radiointervju.jpg Vid ett akut hjärtstopp är det viktigt att veta hur man utför hjärt- och lungräddning. Christina Stigbar leder kurser inom landstinget Sörmland. I Klara Färdiga Gå ska hon demonstrera hur man utför hjärtkompressioner.

Pr 27 Prostatacancer

prostatacancer-bill-hagberg-radiointervju.jpg Varje år dör 2500 män i Sverige i prostatacancer, det är den vanligaste cancerformen hos män. I Sörmland får 250 personer diagnosen, strängnäsbon Bill Hagberg är en av dom. I Klara Färdiga Gå berättar han om de biverkningar han lever med i dag, som tex inkontinens.

Pr 28 Är vinterbad farligt för hälsan?

vinterbad-ulla-britt-johansson-anders-stjerna-radiointervju.jpg Ulla-Britt Johansson har året-runt-badat i 40 år. Två gånger i veckan hoppar hon i sjön vid Lytterstabadet strax utanför Vingåker. I Klara Färdiga Gå hör vi även Anders Stjerna, överläkare vid hjärtintensiven på Mälarsjukhuset. Han svarar på frågan om vinterbad har hälsofrämjande effekter på kroppen.

Pr 29 Vältränad ”brandkvinna”

caroline-ek-brandman-radiointervju.jpg Caroline Ek är den första heltidsanställda kvinnan vid Räddningstjänsten i Eskilstuna. Hon är dessutom Sveriges första professionella världsmästare i kickboxning. Hon tränar mycket både på jobbet och på fritiden.

Pr 30 Hur hanterar vi julstress?

Julen är glädjens och fridens tid, då vi förhoppningsvis kan umgås och koppla av. Det borde vi alla få göra, men hur ser det ut nu, två dagar innan dopparedagen? Stressar ni för att hinna med alla julbestyr? I dagens Klara Färdiga Gå ska Kerstin Svenson ta reda på om det är så det ligger till, att det är JULSTRESSEN som har tagit över.   Försök att hitta friden under julen som kyrkoherde Ann-Sofie Grahn sa i  årets sista program.

Sändningsschema 2010

Pr 1 Mindfullness

mindfullness-stina-levin-radiointervju.jpg I den buddistiska filosofin Mindfulness handlar det om att få sinnesro, att vara i nuet och att acceptera livet som det är. För att nå dit kan meditation och yoga vara en hjälp. Stina Levin är mindfulnessinstruktör och vägleder Lisa Bende som i dagsläget lever ett stressat liv.

Pr 2 Synskadad längdskidåkare

josefin-järleskog-synskada-skidåkare-radiointervju.jpg Josefin Järleskog har tränat längdskidåkning för Tunafors Sportklubb i Eskilstuna i fem år. Hon har en synskada sedan födseln, men det hindrar henne inte från att träna och tävla. Två gånger har hon deltagit i Handikappvärldscupen. Målet är att få tävla i Paralympics i Ryssland 2014.

Pr 3 Bandy, en utdöende sport?

värmbol-if-bandy-utdöende-sport-radiointervju.jpg 1966 fanns det 89 bandyklubbar i Sörmland, i dag är det bara tre aktiva föreningar kvar, Eskilstuna BS, Vrena IF och Katrineholm Värmbol  BS. Matilda Plan och Filip Grahn brinner för bandyn. De tränar på Backavallen tre gånger i veckan och har höga mål.

Pr 4 Elitmotionär och diabetiker

diabetes-kerstint-samuelsson-radiointervju.jpg I Sverige lever i dag tre till fyra procent av befolkningen med diabetes. Det gör diabetes till en av våra största folksjukdomar och kännetecknas av att blodsockret är för högt. Om blodsockernivån stiger efter tex en måltid så utsöndrar de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln en extra dos insulin i blodet. Den mekanismen fungerar inte hos den som har diabetes. I Klara Färdiga Gå får vi träffa elitmotionären Kerstin Samuelsson. Hon har levt med diabetes i drygt trettio år och är noga med kosten.

Pr 5 Idrott och integration

omid-ensamkommande-flyktingbarn-radiointervju.jpg 19-årige Omid tvingades av politiska skäl att fly från sitt hemland för två år sedan. Han lämnade mamma, pappa och två systrar. I dag bor han i Eskilstuna och deltar i ett EU-finansierat projekt för ensamkommande flyktingbarn. Ett sätt att få in foten i den svenska kulturen kan vara att börja idrotta eller samtala om ämnet hälsa och hur man kan leva för att må bra fysiskt och psykiskt.

Pr 6 Torbjörn Nilssons fotbollstränartips

Fotbollssäsongen har dragit igång och bara här i Sörmland så finns det runt 20 000 aktiva fotbollsspelare, varav mer än hälften är under 15 år. Det ligger ett ansvar i att träna barn och ungdomar, att ge dom en bra grund och goda värderingar. I vår  programserie Klara Färdiga Gå har Kerstin Svenson träffat en av våra största elitfotbollsspelare, Torbjörn Nilsson. Numera är han tränare för Kopparberg/Göteborgs FC:s damlag. Under ett par år var han ungdomtränare i Jonsereds IF och då stötte han på ledare och föräldrar som inte uppträdde enligt hans filosofiska värderingar. Det resulterade i att han skrev boken ”Mot nya mål”.

Pr 7 Har körsång hälsofrämjande effekter?

eva-björknér-körsång-hälsoeffekter-radiointervju.jpg Att sjunga i kör sägs att goda hälsoeffekter på kroppen. Eva Björknér Doktor i sångröstens funktion, utbildad sångpedagog/röstcoach & sångerska. Hon leder sjung-för-att-må-bra-kören Sjung Ut!

Pr 8 Simskola för vuxna

I vår programserie som handlar om idrott och hälsa, Klara Färdiga Gå ska vi få följa med Kerstin Svenson på simskola för vuxna. Håkan Olsson längtar efter att få lära sig simma. Maria Hallberg och Maria Granqvist är legitimerade simlärare och bedriver simundervisning i Vattenpalatset i Eskilstuna. 61-årige Håkan Olsson är äldst av deltagarna.

Pr 9 Vaccination mot doping

Det här var en beskrivning av hur ett dopingtest kan gå till. Vill du veta mer om dopingregler så besök gärna Riksidrottsförbundets hemsida, www.rf.se. Det finns en folder, ”Idrottens röda lista” som är framtagen av RF och Apoteket där alla dopingklassade läkemedel finns specificerade.

Pr 10 Njurdonation

donation-sofia-alsterklev-reporter-kerstin-svenson.jpg Den 16 april 2009 genomgick eskilstunatjejen Sofia Alsterklev en transplantation på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter år av väntan fick hon en njure och en bukspottskörtel från en avliden person. I dag, drygt ett år senare,  lever hon ett friskt liv jämfört med tidigare.donation-sofia-alsterklev-reporter-kerstin-svenson.jpg

Pr 11 Hälsoprofil

Khalied El-Nawajhah- Sörmlands-Idrottsförbund- Jan-Peter-elf-reporter-kerstin-svenson.jpg Khalied El-Nawajhah arbetar på Sörmlands Idrottsförbund. Han ska hjälpa Jan-Peter Elf att förändra sin livsstilen med via av en hälsoprofilbedömning. Det handlar om att bli medveten om sambandet mellan de egna hälsovanorna och hälsoupplevelserna. Som mätvärden utgår man ifrån personens vikt och konditionsnivå.

Pr 12 Kajakliv

Jan-Laidla-kajakliv-reporter-kerstin-svenson.jpg – Det är en meditiativ känsla som infinner sig när jag paddlar kajak, berättar Jan Laidla. I Klara Färdiga Gå ger han sig ut på Mälarens vatten i sällskap med Pontus Gustavsson och Kerstin Svenson.

Pr 13 Vad gör en doula?

doula-noomi-tedenljung-reporter-kerstin-svenson.jpg Josefin Elisson och Per Jacobsson tog hjälp av doulan Noomi Tedenljung när deras första barn föddes för ett år sedan. Noomi var en stort stöd både före, under och efter förlossningen. Doula kommer från grekiskan och betyder kvinna som ger omvårdnad. Med hjälp av andningsteknik, massage och fysisk närvaro kan förlossningssmärtan lindras.

Pr 14 Flens konståkningsklubb

Flens-konståkningsklubb-tränare-Yulia-Chyzhakina-reporter-kerstin-svenson.jpg Flens konståkningsklubb har nyligen anställt två ryska tränare, Yulia Chyzhakina och Sergii Selega. Dom har lagt upp ett tufft tränigsprogram för Aline Forssell, Sofia Hugsen och Ebba Karlsson. Tjejerna har tio timmar isträning och två timmar barmarkträning varje vecka.

Pr 15 Robin blev förlamad efter en speedwayolycka

speedwayolycka-robin-johansson-förlamad-reporter-kerstin-svenson.jpg ”Jag ville tro att det bara var en svullnad”

”Jag föddes till att gå och ska jag idrotta och tävla igen då ska det var utan stolen”

”När det varit tunga dagar har jag tänkt på alla runt omkring mig som också fått lida”

Eskilstunakillen Robin Johansson kraschade våldsamt i en speedwayolycka för tre år sedan. Det var i en divisiontvå-match på Linköpings motorstadion i maj 2007 som han krockade med en åkare från Masarna. Robin vårdades i respirator på Universitetssjukhuset i Linköping. Där konstaterades att 17-åringen blivit förlamad från bröstkorgen och neråt. I Klara Färdiga Gå berättar han om vägen tillbaka till ett nytt liv, i rullstol.

Pr 16 Sofia Rapp Johansson blev utsatt för sexuella övergrepp som barn.

silverfisken-sofia-rapp-reproter-kerstin-svenson.jpg Sofia Rapp Johansson var placerad på många familjehem under sin barndom. Under lång tid bodde hon i Strängnäs. Hon kan se tillbaka på en uppväxt som var allt annat än trygg. För att hantera sina upplevelser har hon skrivit boken ”Silverfisken” som handlar om övergreppen. I sin andra bok ”Tills skulderbladen blivit vingar” beskriver hon samhällets övergrepp, hur hon och hennes syskon åkte fram och tillbaka mellan olika familjehem. Nu skriver hon på sin tredje bok, från det mentala kriget när hon ville bli fri från drogerna till att bli gympaledare på Friskis och Svettis.

Pr 17 Manliga ryttare

strängnäs-ridklubb-reporter-kerstin-svenson.jpg Ridsporten domineras som bekant av tjejer, men det finns förstås även en hel del killar som gillar att rida. Gösta Kylsberg och Bengt Söderberg lägger flera timmar varje vecka på sin favoritsport. Dom är båda medlemmar i Strängnäs Ridklubb. I Klara Färdiga Gå får vi följa med under ett dressyrpass som leds av ridskolechef Monica Karlsson.

Pr 18 Följ idrottsgemenskapen i fotbollsföreningen Klubb 13

klubb13-ifk-eskilstuna-jan-blomén-reproter-kerstin-svenson.jpg Jan Blomén säger sig vara en riktigt ”blåtopp”. När han var 12 år började han spela fotboll i IFK Eskilstunas 55-pojklag. Laget samlades ofta i klubblokalen på Kungsgatan 13. För 25 år sedan bildade man en kamratförening som fick namnet Klubb 13. I år firar man 25-årsjubileum och fd spelare och ledare träffas för att spela fotboll och snacka gamla fotbollsminnen. Det viktigaste är att bevara sammanhållningen. Många reser långväga ifrån för att vara med på den årliga träffen.

Pr 19 Om ögonlaser

ögonlaseroperation-memira-jens-dolk-reporter-kerstin-svenson.jpg 25-årige Jens Dolk genomgår en helt smärtfri ögonlaseroperation. Det tar ögonkirurg Anders Granberg cirka 15 minuter att genomföra ingreppet. Tre timmar ska Jens blunda efter operationen, sen kommer han att kunna se lika bra som han gör med glasögon på.

Pr 20 Jesper har ett nyårslöfte

nyårslöfte-jesper-schutze-reporter-kerstin-svenson.jpg För ett år sedan vägde 45-årige Jesper Scheutz 108 kg. Han beslutade sig för att ha ett nyårslöfte, att gå ner i vikt med hjälp av träning och god kosthållning. Målet är New York Marathon 2012. Till följd av detta gjorde han i övrigt en radikal livsstillsförändring, om det berättar han i det sista programmet i vår serie Klara Färdiga Gå.