Inför valet 2010 porträtterade jag samtliga politiker i Sörmland som kandiderade till Riksdagen.

maria-cherguie-vänsterpartist-sörmland-kandiderar-till-riksdagen Maria Chergui Vänsterpartiet

Maria Chergui sitter och ammar sin nyfödde son när jag träffar henne för att tala om framtiden som politiker i riksdagen. Maria står på förstaplatsen på riksdagslistan för vänsterpartiet i Sörmland. Det var först 2002 som hon blev medlem i partiet. Hon brinner för frågor om demokrati och ser en stor utmaning i att få strida för att bevara välfärden. I dag sitter hon i kommunfullmäktige i Eskilstuna och är även ersättare i kommunstyrelsen. Utöver det har Maria Chergui en rad andra uppdrag. Hon är ordförande i grundskoleutskottet. Samma uppdrag har hon i demokratiforum i miljonprogramsområdet Årby i Eskilstuna där hon även bor med sin lilla familj.

 

Roger Tiefensee Centern

Torbjörn Fälldin är Roger Tiefensees politiska förebild. Roger har ett genuint politikerintresse och har gjort den klassiska resan med början i ungdomsförbundet. Han beskriver sig som en engagerad och eftertänksam person. 2002 kom Roger Tieffensee in i riksdagen. Han sitter i finansutskottet och är gruppledare för Centerpartiets riksdagsgrupp. Hans riksdagsmundering är förstås kostym och slips men när vi träffas, på Dunkers föräldrastyrda friskola där han sedan tre år är ordförande, är han klädd i shorts och tröja. Tvåbarnspappan Roger gick själv i Dunkers landbygdsskola och vid flera tillfällen har den varit nedläggningshotad. Han brinner för att hålla landsbygden levande och som aktiv förälder i skolan vill han ge tillbaka något till Dunkersbygden.

 

Per Westerberg Moderaterna

En lugn fredagsförmiddag träffar jag moderaten Per Westerberg, ålderspresident som näst efter kungen har det mest prominenta ämbetet i landet, nämligen det som talman i Sveriges riksdag. I 33 år har han haft förtroendet att sitta i riksdagen. Han beskriver den som en ”bråkig arbetsplats” med 349 ledamöter som på politikens spelplan ska vara lite lätt osams och som han ska styra i debatterna. Under sina år som politiker har han suttit med i flera olika utskott såsom finansutskottet, näringsutskottet, arbetsmarknadsutskottet och jordbruksutskottet. Inför årets val står Per Westerberg som första namn på moderaternas riksdagslista för Sörmland.

 

Lotta Jonsson Kristdemokraterna 

Lotta Jonsson är en politiker och fyrabarnsmamma som lägger all sin lediga tid på barnens fritidsintressen. Hon är ansvarig för ungdomverksamheten när det gäller fotboll i Ärla IF och har även rollen som ordförande i  Eskilstuna ponnytravklubb. Nu inför valet får mycket av detta stå åt sidan. På Lottas kylskåp sitter ett schema som sträcker sig från andra augusti fram till valdagen och då handlar det bara om politik för hennes del. På valsedeln för Kristdemokraterna i Sörmland står hon på förstaplats och kandiderar därmed till riksdagen. I dag är hon gruppledare för Kristdemokraterna i Eskilstuna och ordförande för Kristdemokraterna i Sörmland.

 

Hans Ekström Socialdemokraterna 

Han beskriver sig som bohemisk, slarvig, tankspridd och en person som har nära till skratt. Det är länge sedan han lämnade läraryrket för att på heltid arbeta med politik. Nu har han varit kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna i 16 år. Hans Ekström toppar listan för Socialdemokraterna i Sörmland. Nu ser han fram mot att få jobba med nya frågor på det nationella planet. Jag träffar honom vid huset i Sundbyholm utanför Eskilstuna. Där visar han runt bland alla planteringar och farmors perenna rabatter.

 

Gunvor G Ericson Miljöpartiet

Gunvor G Ericson står på förstaplatsen på riksdagslistan för Miljöpartiet i Sörmland.  Om det kommande valet och varför hon vill jobba politiskt diskuterar vi över en ”grön fika” vid Ramsjöhult, en av hennes favoritplatser nära hemmet i Katrineholm. Här erbjuder Friluftsfrämjandet kommuninnevånarna slingor för löpning och skidåkning. Gunvor ger sig gärna ut i skidspåren här en vinterdag för att, som hon säger, få utlopp för något som hon har irriterat sig på i riksdagen. Sjuksköterskan Gunvor G Ericson har lång erfarenhet av politiskt arbete. När Miljöpartiet åkte ur riksdagen 1991 ville hon inte sitta inaktiv utan blev medlem. 1994 blev hon invald i landstinget och sedan 2006 är hon ordinarie ledamot i riksdagen där hon bla jobbar med socialförsäkringsfrågor. Under det här riksdagsåret har hon undertecknat hela 78 motioner.

 

Liselotte Hagberg Folkpartiet

Liselott Hagberg föddes i Uddevalla, men är sen många år sörmlänning. Hon och maken har nyligen flyttat till ett nytt hus på Tunabergshalvön utanför Nyköping. Där lägger hon mycket tid på inredning och pysslar även i rabatterna i trädgården. Hon kopplar gärna bort tankarna på det politiska uppdraget hon har som rikdagskvinna och tredje vice talman, men datorn står på köksbordet uppkopplad mot riksdagen och mailen har hon svårt att låta bli. Nu inför det kommande valet lägger hon självklart mycket tid på att resa runt och debattera politik i olika forum. Liselott Hagberg står på förstaplatsen på riksdagslistan för Folkpartiet liberalerna i Sörmland. Hon har åtta års erfarenhet av riksdagsarbete.